30.11.2010. / 13:41

Autor: Hina

Kosor: Na putu smo izlaska iz krize, a to potvrđuje i Europska komisija

Na tvrdnju da se u radikalnije rezove nije išlo zbog izborne godine, Kosor je rekla da su donesene bolne i teške odluke. Podsjetila je, među ostalim, da su donesene izmjene zakona o mirovinskom osiguranju i to uz velike otpore

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica vlade Jadranka Kosor danas je, komentirajući na traženje novinara projekcije Europske komisije (EK) o rastu proračunskog deficita u idućoj godini u visini od 6,1 posto, odnosno više nego što je predviđeno hrvatskim proračunom, rekla je kako ima naznaka da smo zaista na putu izlaska iz krize, što potvrđuje i EK.

Predvidjeli smo i planirali deficit i vjerujem da će se ostvariti naše prognoze oko prihoda, rashoda i deficita proračuna te projekcije za rast BDP-a u sljedećoj godini za 1,5 posto, u 2012. za 2 posto, te 2,5 posto u godini kasnije, dodala je Kosor.

Vjerujem da gospodarski oporavak može biti brži ako realiziramo bar jedan od velikih investicijskih programa koji smo predstavili, kazala je premijerka Kosor novinarima nakon dodjele priznanja najhrabrijim pojedincima u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Premijerka je napomenula da je o investicijama razgovarala i prigodom nedavnog posjeta Turskoj i to s respektabilnim investitorima te da će sutra i prekosutra to isto činiti i u Egiptu.

Zainteresiranih ima svakim danom sve više za te projekte i vjerujem da će početak iduće godine biti trenutak realizacije jednog dijela tih projekata, naglasila je Kosor.

Treba uzeti u obzir, dodala je, da smo prvi put zamrznuli rashode državnog proračuna i to ne samo u sljedećoj nego i dvjema godinama nakon toga.

Sve rastuće obveze, od kamata do povećanja iznosa od 163 milijuna kuna za mirovine, sredstava za raspisivanje referenduma za EU te parlamentarnih izbora i popisa stanovništva, dakle četiri milijarde kuna dodatnog rashoda smo uklopili u takve zamrznute proračunske rashode.

Mislim kako to pokazuje ozbiljnost i da nije točno da nismo proveli reforme i teške odluke, jer bi rashodi bili neusporedivo veći da nismo smanjivali plaće i povlaštene mirovine, istaknula je Kosor. Uvođenje reda, ocijenila je, mislim da se pokazuje i u proračunu za 2011. godinu.

Na tvrdnju da se u radikalnije rezove nije išlo zbog izborne godine, Kosor je rekla da su donesene bolne i teške odluke. Podsjetila je, među ostalim, da su donesene izmjene zakona o mirovinskom osiguranju i to uz velike otpore, zakon o usklađivanju mirovina te naglasila kako su sve to bile teške odluke. Uštedjeli smo 7 milijardi kuna i to ima efekte u proračunu za 2011. i provodimo reforme, istaknula je premijerka.

Teška odluka bila je ne povećavati rashode u izbornoj godini, što znači da nema obećanja nego samo najava da moramo više i jače zapeti, svatko na svom području i raditi. Ne treba zanemariti činjenicu da smo uspjeli srediti javna poduzeća u državnom vlasništvu, primjerice HEP koji nema više dugovanja i kreće u nove investicije. Također smo naplati dug Ine, uveli sustav centralizirane javne nabave i očekujem da ćemo od toga u idućoj godini ostvariti uštedu od oko 350 milijuna kuna, kazala je Kosor.

Premijerka Kosor je odgovarajući na novinarski upit rekla kako nema novih informacija u slučaju WikiLeaks.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika