30.11.2010. / 16:52

Autor: Nacional.hr

EK istražuje način na koji Google rangira rezultate u svom pretraživaču

Europska komisija ističe kako ova istraga ne podrazumijeva Googleovu krivnju, već ju provode zbog učestalih optužbi. Također, istražiti će navode da Google manipulira rangiranjem stranica u rezultatima pretraživanja kako bi ostvario veće cijene oglasa

Google svoje rangiranje rezultata povezuje s relevantnošću web stranicaGoogle svoje rangiranje rezultata povezuje s relevantnošću web stranicaEuropska komisija je pokrenula preliminarnu istragu o zlouporabi rezultata pretraživanja na internetskom pretraživaču Googleu, nakon žalbe drugih internetskih stranica. One ističu kako je Google iskoristio svoju dominantnu poziciju među pretraživačima prikazujući prvenstveno rezultate web stranica koje su platile oglas Googleu, a tek onda neplaćene rezultate, piše BBC.

Istragu je potaknula žalba tvrtki između kojih su pretraživač pravnih pojmova ejustice.fr i web stranica za usporedbu cijena i usluga Foundem.co.uk. Sličnu je istragu početkom godine pokrenuo i teksaški državni odvjetnik, nakon što su još neke web stranice prigovorile da Google manipulira rezultatima pretraživanja.

Britanski Foundem tvrdi kako Google u rezultatima pretrage bez obzira na važnost ne prikazuje sve internetske servise. Navodi kako Google promovira i preferira svoje vlastite servise u odnosu na konkurenciju. Ističu kako na taj način Google iskorištava svoj položaj na tržištu te takvim odnosom prema drugim web stranicama guši inovacije, potiskuje konkurenciju i utječe na slobodan izbor korisnika.

Europska komisija ističe kako ova istraga ne podrazumijeva Googleovu krivnju, već ju provode zbog učestalih optužbi. Također, istražiti će navode da Google manipulira rangiranjem stranica u rezultatima pretraživanja kako bi ostvario veće cijene oglasa.

U Googleu opovrgavaju optužbe i tvrde da se Foundem.co.uk nalazi nisko u rezultatima pretraživanja jer većinu svog sadržaja kopiraju s drugih web stranica. Dodaju i kako su na tu činjenicu nekoliko puta upozoravali autore dotične stranice. Ističu i kako kontinuirano rade na razvoju algoritma za pretraživanje te su u kontaktu sa svojim klijentima i oglašivačima kako bi osmislili još precizniji način pretraživanja. Poručili su kako će surađivati s Europskom komisijom ne bi li se uklonile sve sumnje u pristranost ili ne pravedno rangiranje stranica.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika