30.11.2010. / 18:31

Autor: Hina

Šprem: Zagrebu ne trebaju izvanredni izbori

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem kazao je danas kako ne bi bilo dobro da se Zagrebu dese izvanredni (lokalni) izbori.

Boris ŠpremBoris ŠpremPredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem kazao je danas kako ne bi bilo dobro da se Zagrebu dese izvanredni (lokalni) izbori.

"U Gradskoj skupštini se ne bojimo izbora, ali mislim da to nije dobro i da ih građani Zagreba ne žele. Dobili smo mandat koji traje još 2,5 godine. Osim toga, iduće godine čekaju nas parlamentarni izbori i referendum oko ulaska Hrvatske u EU pa vas molim da to izbjegnemo ako ikako možemo", kazao je Šprem na sjednici Skupštine u okviru pojedinačne rasprave o gradskom proračunu za 2011. reagirajući na komentare pojedinih gradskih zastupnika.

Poručio je kako je proračun, uz izmjene do drugog čitanja, moguće donijeti na zadovoljstvo svih.

Šprem je pritom apelirao na gradsku upravu da proba iznaći druge izvore kako bi se namaknuli novci za vrtiće pa je tako naveo da Grad ima više od 1,5 milijardu kuna nenaplaćenih potraživanja otkuda se može namaknuti 100 milijuna kuna, ako ne odmah, a onda za nekoliko mjeseci.

Prijedlog proračuna oštro je napao njegov stranački kolega Jurica Meić nazvavši predloženi imovinski odnosno dohodovni cenzus koji donosi povećanje cijena vrtića "zulumom Superhika" jer dok uzima od djece i mladih roditelja, od bogatih ne naplaćuje komunalni doprinos ni najam gradskih poslovnih prostora.

Naveo je da po jednom istraživanju svega šest posto građana želi izbore za Gradsku skupštinu, a njih 60 posto je za izbore za gradonačelnika.

"Putovalo se, feštalo, zemljišta su se mijenjala po principu 'daj jeftino, kupi skupo', a sada se preko leđa roditelja pokušavaju riješiti nagomilani financijski problemi", pridružio mu se i SDP-ov Dan Špicer pitajući zašto se ukidaju pronatalitetne mjere koje su dale rezultata.

Nakon što je gradonačelnika Bandića nazvao "the baby-killerom" Šprem je takav istup ocijenio nekorektnim i poručio mlađim kolegama da ubuduće treba birati riječi, ali ipak reći što se želi.

HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić je ponovila kako je proračun rezultat loše i rastrošne politike, a da je imovinski odnosno dohodovni cenzus diskriminirajući pitajući što se radilo zadnjih godina kada je u Zagrebu ostalo neupisano u vrtiće više od 3000 djece.

Upozorila je i na velike skupine djece u postojećim vrtićima i ocijenila kako su današnji vrtići čekaonice, a ne odgojno obrazovne ustanove.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u završnom obraćanju rekao kako su dosadašnje socijalne mjere u Zagrebu bile "njegovih ruku i uma djelo", a da ga sada drugi uče kako izraditi socijalni proračun i biti socijalno osjetljiv.

"Ljudi me dosad sigurno nisu birali jer sam najljepši i najpametniji", kazao je Bandić i dodao da sada i sve ono loše ide na njegov konto.

Napomenuo je da su potvrda plaće i potvrda porezne uprave jedini kriteriji po kojem zasad mogu provesti imovinski cenzus. Opovrgnuo je i neke tvrdnje po kojima bi ZET-ova karta bila 25 kuna rekavši da će učiniti sve kako bi cijena vozne karte ostala ista.

"Sve vas pozivam da svojim prijedlozima oplemenite proračun da bude što razvojniji i socijalniji. To nam je zajednička zadaća", kazao je.

Proračun za 2011. u Skupštinu će, nakon izmjena i dopuna, doći u drugo čitanje.

Vezane vijesti

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Šprem: Vraćamo povjerenje u mogućnosti parlamentarne demokracije

Izmjenama Poslovnika o radu Hrvatskog sabora želimo vratiti povjerenje hrvatskih građana u mogućnosti parlamentarne demokracije, poručio je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika