30.11.2010. / 18:44

Autor: Deutsche Welle

FIFA - Nogometno leglo korupcije i sumnjivih poslova

Šef Svjetske nogometne federacije (FIFA) Joseph Blatter tvrdi da je korupcijski skandal nakon suspenzije članova Izvršnog odbora "gotova stvar". To definitivno nije istina. FIFA je već duže vrijeme na vrlo lošem glasu.

Joseph BlatterJoseph Blatter"Vama je jasno da se ove stvari mora tretirati diskretno!" To je Amos Adamu izjavio u Kairu, na sastanku s dvojicom novinara engleskog lista "Sunday Times". Oni su se predstavili kao američki poslovni ljudi koji su navodno bili spremni platiti poveću novčanu svotu kako bi SAD dobio pravo domaćinstva Svjetskog prvenstva (SP) 2022. Na prvom sastanku s undercover-novinarima u Londonu, Adamu je spomenuo ideju gradnje četiri nogometna terena (umjetna trava) u Nigeriji. Novac potreban za tu investiciju (otprilike 580 tisuća eura) trebao je biti poslan na račun firme jednog njegovog rođaka u Europi.

"Hoće li to u bilo kom obliku pomoći da se Vi odlučite za SAD?", upitali su ga reporteri. "To će očito imati utjecaja. Ako investirate u ovaj projekt, to znači da Vi želite moj glas", odgovorio je Adamu.

Šest suspendiranih dužnosnika FIFA-e

57-godišnji Nigerijac od 2006. je bio član Izvršnog odbora FIFA-e. To tijelo odlučuje i o domaćinima SP-a, a time i o puno, puno novca. Po navodima FIFA-e, dobit od SP-a 2006. u Njemačkoj iznosila je 256 milijuna eura. Jasno je da sve zemlje koje se natječu za domaćinstvo koriste sva moguća sredstva kako bi dobile podršku većine članova Izvršnog odbora. A granica između "svih sredstava" i korupcije je vrlo tanka. Osim Nigerijca Adamua i njegov kolega iz Izvršnog odbora FIFA-e Reynald Temarii (Tahiti) bio je spreman pristati na financijsku ponudu britanskih undercover-reportera. Njegova cijena: 1,7 milijuna eura za izgradnju nogometne akademije na Novom Zelandu.

Nakon otkrivanja skandala FIFA je Adamuu i Temariiju (te još četvorici bivših članova Izvršnog odbora) zabranila obavljanje bilo kakve funkcije u nogometu. Oni neće smjeti sudjelovati na sastanku Izvršnog odbora 2. prosinca u Zürichu, na kojem bi trebala biti donesena odluka o domaćinima SP-a 2018. i 2022. Pravo glasa će imati 22 (a ne 24) člana Izvršnog odbora. No, upitno je hoće li se sjednica uopće i održati. Danas (30.11.) neki mediji pišu da bi odluka mogla biti odgođena zbog korupcijske afere.

Slučaj je riješen?

Za šefa FIFA-e Josepha Blattera kažnjavanjem dužnosnika afera je okončana, slučaj je riješen. "Nogomet nije korumpiran", tvrdi 74-godišnji Švicarac. Thomas Kistner, sportski novinar minhenskog lista "Süddeutsche Zeitung" ne dijeli to mišljenje. Kistner je napisao jednu knjigu o sivim poslovima unutar FIFA-e i danas kaže: "Postoji dovoljno dokaza za korumpiranost u Izvršnom odboru FIFA-e, dokaza koje se može iskoristiti i pred sudom." Izvršni odbor već godinama je meta brojnih kritika zbog sumnjivih okolnosti pod kojima su se donosile važne odluke. Npr. prilikom izbora Blattera za šefa FIFA-e 1998. Švicarac je, kako su javili svjetski mediji, tada uoči izbora poslao 20 pisama, u kuvertama se nalazilo po 50.000 dolara. Primatelji pošiljki bili su afrički nogometni dužnosnici. Blatter je kasnije tvrdio da se radilo o "isplatama nogometnim savezima u teškoj situaciji".

Tijekom SP-a 2006. suspendiran je tadašnji član Izvršnog odbora iz Bocvane, Ismail Bhamjee. On je prodavao ulaznice za utakmice SP-a po cijenama većima od nominalnih. 2008. švicarsko pravosuđe istraživalo je slučajeve korupcije u sportu. Istražitelji su otkrili isplate "provizija" od ukupno 100 milijuna eura sportskim funkcionarima od strane marketinške agencije ISL/ISMM, koja se svim silama htjela dokopati lukrativnih prava za prijenose sportskih događaja, odnosno sponzorskih ugovora. Postupak je okončan nakon što su okrivljene osobe platile četiri milijuna eura. Među njima (identitet je i danas nepoznat) su se nalazili navodno i članovi Izvršnog odbora FIFA-e.

Sumnjivi ugovori

Na naslovnicama se nedavno našao i brazilski član Izvršnog odbora Ricardo Terra Teixeira. Brazilski mediji pišu da će on u vlastiti džep strpati polovicu moguće dobiti od SP-a 2014., a druga polovica će pripasti Brazilskom nogometnom savezu CBF-u (čiji je on šef). U slučaju da SP 2014. završi u financijskom minusu, Teixeira će podmiriti samo 0,01% gubitka, a CBF preostalih 99,99%. Teixeira je član Izvršnog odbora od 1994. Tada je šef FIFA-e bio João Havelange, otac njegove supruge. Teixeira je, tvrdi BBC, jedan od anonimnih dužnosnika koji su primali mito agencije ISL/ISMM.

Obzirom na brojne skandale i sumnjive ugovore, interni dogovori u FIFA-i oko "trgovine" glasovima su očito samo sitnica. Samo nekoliko dana prije najavljene sjednice u Zürichu, dopredsjednik FIFA-e i predsjednik Azijskog nogometnog saveza Mohammed Bin Hammam iz Katara priznao je dogovor s kolegom iz Španjolske Angelom Mariom. Španjolska se (zajedno s Portugalom) kandidira za domaćinstvo 2018., a Katar za SP 2022. Hammam je rekao da će Španjolci glasovati za Katar, a Katar za Španjolsku - i dodao kako su takvi "dogovori sasvim normalni".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika