30.11.2010. / 18:56

Autor: Hina

Hvalisanje ili prijetnja: Sj. Koreja u novinama objavila podatke o nuklearnom programu

Trenutačno traje izgradnja modernog reaktora, a operabilna je i tvornica u kojoj se na moderan način obavlja proces obogaćenja urana - opremljena s nekoliko tisuća centrifuga, što jamči opskrbu gorivom

Nitko točno ne zna što sve ima Sjeverna KorejaNitko točno ne zna što sve ima Sjeverna KorejaOtkriće Pyongyanga o nuklearnom programu i procesu obogaćenja urana, što je drugi korak u procesu stvaranja nuklearne bombe, uslijedio je samo tjedan dana pošto su vojne snage Sjeverne Koreje granatirale južnokorejski otok, pri čemu su poginule četiri osobe, među kojima i dvoje civila.

Stručnjaci su iznenađeni u kolikoj je mjeri sofisticirana tvornica za obogaćenje urana i reaktor u glavnome sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu, što gu ga vidjeli vidjeli američki znanstvenici početkom mjeseca. No ne postoji način da se navedeni podaci provjere. SAD Sjevernu Koreju vidi kao potencijalnu opasnost od širenja nuklearnog oružja. Zapad smatra da Sjeverna Koreja informacijama o nuklearnim saznanjima opskrbljuje Siriju te vjerojatno Iran.

"Trenutačno traje izgradnja modernog reaktora, a operabilna je i tvornica u kojoj se na moderan način obavlja proces obogaćenja urana - opremljena s nekoliko tisuća centrifuga, što jamči opskrbu gorivom", piše list Rodong Sinmun.

"Planovi koji se odnose na razvoj nuklearne energije postat će još primjenjiviji u mirotvorne svrhe u budućnosti", piše list, a prenosi državna novinska agencija KCNA.

Vezane vijesti

Važan sastanak Irana i šestorke

Važan sastanak Irana i šestorke

Rusija će svog saveznika, Iran, pokušati nagovoriti da ostvari konkretan pomak u svezi sa spornim nuklearnim programom na važnom sastanku s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika