01.12.2010. / 07:35

Autor: Hina

Penagon istražio i zaključio: Homoseksualci u vojsci ne štete moralu i učinkovitosti

Istraživanje američkog Pentagona objavljeno u utorak, pokazalo je da ukidanje zakona koji priječi otvoreno homoseksualno ponašanje u vojsci, poznatog kao "ne pitaj, ne govori", može u početku izazvati manje poremećaje ali ne bi stvorilo rasprostranjene ili dugotrajne probleme.

Većini vojnika ne smetaju homoseksualci u postrojbiVećini vojnika ne smetaju homoseksualci u postrojbiIstraživanje američkog Pentagona objavljeno u utorak, pokazalo je da ukidanje zakona koji priječi otvoreno homoseksualno ponašanje u vojsci, poznatog kao "ne pitaj, ne govori", može u početku izazvati manje poremećaje ali ne bi stvorilo rasprostranjene ili dugotrajne probleme.

Desetomjesečno istraživanje pokazalo je da 70 posto ispitanih vojnika vjeruje da bi ukidanje zakona imalo mješoviti, pozitivan ili nikakav učinak, dok 30 posto predviđa negativne posljedice.

Protivljenje ukidanju zakona najjače je među čisto muškim borbenim postrojbama marinaca, kopnene vojske i specijalnih snaga, gdje je najmanje 40 posto reklo da je to loša ideja. Taj se broj penje na 58 posto među marincima koji služe u borbenim ulogama.

Studija je također pokazala da 92 posto vojnika koji su službovali s nekim za koga vjeruju da je homoseksualac ili lezbijka, misle da je njihova sposobnost za zajednički rad bila vrlo dobra, dobra, ili ni dobra ni loša.

Istraživanje se temelji na odgovorima oko 115.000 vojnika i 44.200 vojnih supružnika, na više od pola milijuna upitnika koje je ljetos distribuirala neovisna tvrtka za ispitivanja javnog mnijenja.

Ministar obrane Robert Gates i predsjednik Združenog stožera Mike Mullen u utorak su na konferenciji za tisak u Pentagonu pozdravili rezultate istraživanje i izrazili očekivanje da ukidanje zakona "ne pitaj, ne govori" neće štetiti moralu i bojevoj gotovosti američkih snaga.

"Nalazi istraživanja govore da se premoćna većina ispitanih, više od dvije trećine, ne protivi da deklarirani homoseksualci i lezbijke obavljaju dužnosti u vojsci. Studija pokazuje da ukidanje zakona potencijalno može izazvati smetnje u kratkom roku, no ne bi izazvalo traumatične promjene koje su mnogi predviđali", rekao je Gates.

On je, međutim, kazao da viši postotak protivljenja u borbenim postrojbama, od 40 do 60 posto, "izaziva zabrinutost" zapovjednika oružanih snaga i njegovu osobnu, te će se o tome trebati voditi računa kod eventualnog ukidanja zakona.

"SAD je usred dvije prekomorske kampanje u Iraku i Afganistanu... i ja sam odlučan da se u slučaju ukidanja zakona promjene uvedu na način koji će svesti na minimum svaki negativni učinak na moral, koheziju i učinkovitost borbenih postrojbi, koje se razmještaju ili pripremaju za razmještaj na ratište", rekao je Gates. Također je naglasio kako je važno da se promjene politike "ne pitaj, ne govori" donesu zakonom u Kongresu, a ne odlukom suda.

Admiral Mullen je dao punu potporu istraživanju, za koje je rekao da je među najskupljima vezenim za osobna pitanja vojnika. Rekao je da su se članovi združenog stožera u ponedjeljak sastali s predsjednikom Barackom Obamom.

On je naglasio kako je istraživanje jasno pokazalo da "vojnici očekuju zadržavanje visoke razina ponašanja i profesionalizma, ako dođe do ukidanje zakona".

Predstavnički dom Kongresa već je glasovao za opoziv sadašnjeg zakona, kao dio šireg zakona o obrambenoj politici. No, u Senatu su republikanci, predvođeni senatorom Johnom McCainom, blokirali taj zakonski prijedlog, a analitičari ne vjeruju da će demokrati osigurati većinu za opoziv zakona "ne pitaj, ne govori", na aktualnoj posljednjoj sjednici Kongresa u sadašnjem sazivu.

Politika "ne pitaj, ne govori" u američkoj je vojci na snazi od 1992., a u tom je razdoblju iz vojske zbog homoseksualizma otpušteno oko 14,000 pripadnika.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika