01.12.2010. / 11:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Slučaj WikiLeaks: Interpol izdao 'crveno upozorenje' za uhićenje Juliana Assangea

Međunarodna policijska organizacija Interpol u utorak je izdala tzv. "crveno upozorenje" za uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, u vezi s istragom "seksualnog zločina" u Švedskoj.

Julian Assange (Reuters)Julian Assange (Reuters)Međunarodna policijska organizacija Interpol u utorak je izdala tzv. "crveno upozorenje" za uhićenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, u vezi s istragom "seksualnog zločina" u Švedskoj.

Crveno upozorenje nije međunarodni uhidbeni nalog, već savjet ili zahtjev prema zemalja članicama da "pomognu nacionalnim policijskim snagama u identificiranju i lociranju traženih osoba, imajući u vidu moguće uhićenje i izručenje", prema navodima Interpola, koji je 2009. izdao 5020 takvih obavijesti.

Obavijest je poslana u svih 188 članica Interpola, uključujući i Veliku Britaniju, za koju se vjeruje da je trenutačno boravište Assangea, bivšeg australskog hakera koji je ovih dana uzdrmao Sjedinjene Države objavom četvrt milijuna tajnih dokumenata State Departmenta na web stranici WikiLeaks.

Sve o slučaju WikiLeaks

Kazneni sud u Stockholmu je 20. studenoga izdao međunarodnu tjeralicu za uhićenje Assangea (39) pod osnovanom sumnjom za silovanje, prisilu i zlostavljanje u istrazi pokrenutoj nakon njegovih navodnih susreta s dvjema ženama u Stockholmu, sredinom kolovoza.

Prema napisima u lokalnom tisku, jedna je žena rekla istražiteljima da je spolni odnos počeo dobrovoljno, ali se pretvorio u nedobrovoljni, a druga se žalila da je osumnjičeni ignorirao njezine pozive da stane nakon puknuća kondoma.

Assange je zanijekao optužbe, izjavivši da su one dio kampanje blaćenja WikiLeaksa koju orkestrira SAD.

Njegov se odvjetnik žalio na Prizivni sud, ali je izgubio, a u utorak je podnio novu žalbu na švedski Vrhovni sud.

Assangeu je u listopadu odbijen zahtjev za trajno boravište u Švedskoj, gdje je htio osigurati zaštitu švedskih zakona o slobodi tiska za svoju web stranicu, osnovanu 2007. radi objave povjerljivih dokumenata dobivenih od tzv. zviždača.

'Hillary Clinton nije naređivala špijuniranje'

State Department brani državnu tajnicu SAD-a Hillary Clinton kako nije naredila špijuniranje, suprotno od WikiLeaksovog objavljenog, diplomatskog dokumenta u kojem ona navodno naređuje američkim diplomatima da sudjeluju u obavještajnom prikupljanju podataka o diplomatima UN-a, izvještava CNN. Dokument iz srpnja 2009. godine, potpisan od državne tajnice, naređuje američkim izaslanicima u UN i ambasadama diljem svjeta da prikupljaju biografske, biometrijske podatke o stranim diplomatima, brojeve kreditnih kartica i sl.

Glasnogovornik State Departmenta P.J. Crowley obratio se javnosti nakon izjave Juliana Assangea kako je prekršila međunarodne konvencije te u slučaju da se dokaže krivnja, trebala bi odstupiti s pozicije državnog tajnika. Glasnogovornik Crowley izjavio je kako State Department strogo osuđuje 'curenje' takvih dokumenata te kako ovaj dokument prikazuje samo dio ogromnog posla koji odrađuju diplomati diljem svijeta, vođeni od Hillary Clinton.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 01.12.10. 12:10

Čudi me da nisu kazali da je pedofil! Valjda je to bilo prebanalno! Ovako će zvučati uvjerljivije!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika