01.12.2010. / 11:50

Autor: Hina

Putin u intervjuu za CNN: Ako SAD ne ratificira START morati ćemo reagirati

Rusija će biti prisiljena nagomilati svoje nuklearne snage ako SAD ne ratificira novi sporazum o ograničenju strateškog naoružanja, rekao je ruski premijer Vladimir Putin u intervjuu za CNN snimljen u utorak, a prenose u srijedu ruski mediji.

Vladimir PutinVladimir PutinRusija će biti prisiljena nagomilati svoje nuklearne snage ako SAD ne ratificira novi sporazum o ograničenju strateškog naoružanja, rekao je ruski premijer Vladimir Putin u intervjuu za CNN snimljen u utorak, a prenose u srijedu ruski mediji.

"To nije naš izbor. Ne želimo da se to dogodi", rekao je Putin u emisiji Larry King Live. "Samo kažemo što će se dogoditi ako ne dogovorimo zajedničke napore na tom području".

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki predsjednik Barack Obama potpisali su novi sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između Rusije i SAD-a 8. travnja u Pragu. Taj sporazum zamijenio je START I koji je istekao u prosincu 2009. godine, ali može stupiti na snagu tek kad ga ratificiraju oba doma ruskog parlamenta i američki Senat. Međutim, sporazum je u Senatu naišao na snažno protivljenje republikanaca koji smatraju da bi on mogao oslabiti američku proturaketnu obranu.

Putin je rekao da će SAD "glupo" postupiti bude li ignorirao interese koji su i američki. Međutim, ako Amerika to učini "onda ćemo mi morati nekako reagirati", a to uključuje razmještanje nove nuklearne raketne tehnologije.

Bez novog sporazuma, Rusija će se morati naoružati zbog "novih prijetnji" koji predstavljaju američki planovi za postavljanje sustava raketne obrane u Europi.

"Nama govore da ćete vi to učiniti kako bi se osigurali od iranske prijetnje", kazao je Putin dodajući da takva prijetnja trenutačno ne postoji.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika