01.12.2010. / 12:31

Autor: Martina Čizmić

Šok u Sloveniji zbog podatka iz WikiLeaksa: 'Protiv izdajice Pahora treba podići optužnicu'

Diplomatski depeše otkriva kako je Pahor u razgovoru s američkim veleposlanikom ponudio da posao izgradnje drugog reaktora u NE Krško dodijeli američkoj tvrtki Westinghouse unatoč ponudi iz Francusk

Borut PahorBorut PahorDokumenti koje je WikiLeaks objavio, a u kojima se spominje Slovenija šokirali su javnost, prenose tamošnji mediji. Osim što se spominje pokušaj trgovanja aktualnog premijera Boruta Pahora s zatvorenicima iz Guantanama u zamjenu za susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom, čini se da su stvari i puno ozbiljnije.

Naime, diplomatski depeše otkriva kako je Pahor u razgovoru s američkim veleposlanikom ponudio da posao izgradnje drugog reaktora u NE Krško dodijeli američkoj tvrtki Westinghouse unatoč ponudi iz Francuske. Pahor je, stoji u depešu, istaknuo kako Francuska već ima velik udio u proizvodnji Renaultovih vozila.

WikiLeaks: Diplomatski depeš o Pahoru

Slovenska je oporba ogorčena takvim Pahorovim potezom koji naziva "podmićivanjem". Šef oporbe Janez Janša čak je istaknuo kako očekuje da državna tužiteljica podigne optužnicu protiv njega.

Predsjednik SNS-a i poznati nacionalist Zmago Jelinčič rekao je kako objavljenim dokumentima u potpunosti vjeruje. Također smatra kako je netko tko je spreman za vlastitu promociju izdati državu i uvrstiti ju na popis potencijalnih terorističkih meta, izdajica.

Kritičan je bio i predsjednik Danilo Tuerk koji je istaknuo kako je takvo dogovaranje neprimjereno i nije u skladu s načelima i interesima slovenske vanjske politike.

I sam je Pahor reagirao na posljednje medijske natpise o otkrićima WikiLeaksa. U kratkoj izjavi koju prenose slovenski mediji Pahor je rekao kako "nikada, ne postupamo uslužno prema partnerima niti prema saveznicima, a kamo li prema onima koji to nisu".

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 01.12.10. 14:18

Treba njega i njegovu kurvetinu Jacu skupa zatvoriti u Guantanamo pa neka se tamo jebu koliko žele. Bolje da se prcaju između sebe nego da prcaju nas.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika