01.12.2010. / 12:56

Autor: Hina , Nacional.hr

Oporba o Fini: 'Leglo članova HDZ-ove obitelji s političkim komesarom u Upravi'

Nadica Jelaš je, pak, u ime SDP-a izrazila nezadovoljstvo poslovanjem Fine, prigovorivši da Fina, iako je državna agencija, ni nakon osam godina postojanja nije definirala svoj položaj na tržištu

Sabor je i danas obilovao zastupnicima; Autor:
Boris Šćitar/PIXSELLSabor je i danas obilovao zastupnicima; Autor: Boris Šćitar/PIXSELLSaborski klubovi podijelili su se danas u ocjenama o poslovanju Fine u 2009. - oni vladajući i IDS-ov pohvalili su napore Fine na stabilizaciji poslovanja i prilagodbi novim tržišnim uvjetima, dok su SDP, HNS i HDSSB prigovorili da Fina još uvijek nije definirala položaj na tržištu.

Goran Marić (HDZ) ocijenio je da je Fina na nove uvjete, u kojima je izgubila svoj monopolistički položaj na tržištu financijskih usluga, reagirala pravodobno i dobrim mjerama, posljedica čega je, kazao je, i ostvaren financijski dobitak u ovoj godini.

Pozitivnim je ocijenio strategiju Fine po kojoj je prvo utvrdila optimalnu organizacijsku strukturu, a tek potom i optimalan broj zaposlenika.

"U budućnosti možemo očekivati samo dobre rezultate zbog pozitivnih promjena u poslovnoj politici Fine", poručio je Marić, istaknuvši nužnim da Fina iskoristi sve svoje potencijale na tržištu financijskih usluga, posebno u kontroli uplate doprinosa za zaposlene.

Poslovanje Fine u 2009. pohvalio je i Stanko Grčić (HSS), također istaknuvši to što je Fina u kriznim vremenima očuvala svoju stabilnost i likvidnost.

Za Damira Kajina (IDS) Fina je "jedno od najzahvalnijih društava u javnom sektoru". Kajin smatra da se za Finu i njezino poslovanje velik prostor otvara u ovrhama, te poziva na jaču organizaciju upravo u tom smjeru.

Nadica Jelaš je, pak, u ime SDP-a izrazila nezadovoljstvo poslovanjem Fine, prigovorivši da Fina, iako je državna agencija, ni nakon osam godina postojanja nije definirala svoj položaj na tržištu.

Upozorila je i da je Fina, kada je provodila program zbrinjavanja viška radnika, istovremeno zapošljavala "članove obitelji visokopozicioniranih HDZ-ovih ljudi", i to na rukovodeća mjesta koja, kaže, nisu postojala ni u vrijeme kada je Fina najbolje poslovala.

Jelaš je upitala i je li u nacionalnom interesu da je ministar financija Ivan Šuker, kao predsjednik nadzornog odbora i u Fini i u Croatia osiguranju, za poslove na šalterima, među kojima su i Finini, pogodovao, ustvrdila je, privatnim interesima jedne švicarske osiguravajuće kuće, umjesto one u državnom vlasništvu - Croatia osiguranja.

Na isto je upozorio i Goran Beus Richembergh (HNS/HSU), kojega zanima je li slučajno da je ministar Šuker predsjednik nadzornih odbora i Fine i Croatia osiguranja" te što je s USKOK-ovom informacijom da se preko Fine pokušavalo destabilizirati tržišni položaj Croatia osiguranja.

Beus Richembergh tvrdi i da je Fininoj Upravi "instaliran politički komesar" koji za potrebe vlasti kontrolira stanje u Fini, a toj državnoj agenciji zamjera i što joj se udio troškova za zaposlene u ukupnim troškovima i dalje kreće oko 45 posto, dok je u privatnom sektoru 13 posto, a u javnim poduzećima oko 20 posto.

I Boro Grubišić rekao je kako HDSSB s rezervom prima Finino izvješće, jer, ustvrdio je, nakon političkog uništenja bivše Službe državnog knjigovodstva (SDK), a potom i Zavoda za platni promet (ZAP), došlo se i do Fine, "koja je svedena na minimalne funkcije".

"Država nema viziju što s Finom učiniti", ocijenio je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika