01.12.2010. / 13:02

Autor: Hina

Članice G20 telefonski raspravljale o financijskoj krizi u Europi

Vlade su za vrijeme globalne financijske krize nagomilale dugove, nastojeći poduprijeti svoja posrnula gospodarstva i spriječiti propast svojih financijskih institucija, no ulagači nemaju previše povjerenja niti u njihovu sposobnost financiranja proračunskih deficita, a kamoli njihovog smanjivanja

I članice G20 zabrinjava stanje u EuropiI članice G20 zabrinjava stanje u EuropiPomoćnici ministara financija članica skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju raspravljali su u ponedjeljak o financijskoj situaciji u Europi u telekonferenciji dogovorenoj još prošli tjedan, tvrdi jedan izvor u G20.

"Razmjena informacija običaj je u G20 u svakoj ozbiljnoj situaciji", kazao je u srijedu za Reuters taj izvor koji je sudjelovao u telekonferenciji.

Sudionici su po njegovim riječima razmatrali 85 milijardi eura vrijedan paket pomoći Irskoj. Također su raspravljali o tome što G20 može učiniti, kazao je, ne želeći ulaziti u pojedinosti.

U utorak je dužnička kriza eurozone produbljena nakon što su ulagači potaknuli pad vrijednosti europske jedinstvene valute, poguravši istodobno prinose po obveznicama fiskalno slabijih članica na nove rekordne razine zbog bojazni da u konačnici ipak neće moći vraćati dugove.

Europski su dužnosnici ove godine već predvodili paket pomoći Grčkoj i sada su odlučno istupili u slučaju Irske kako bi umirili tržišta. Ulagači se nisu previše obazirali na njihova nastojanja, usmjerivši pritisak na Portugal, Španjolsku i Italiju samo nekoliko dana nakon što je EU dogovorio paket pomoći za Irsku.

Vlade su za vrijeme globalne financijske krize nagomilale dugove, nastojeći poduprijeti svoja posrnula gospodarstva i spriječiti propast svojih financijskih institucija, no ulagači nemaju previše povjerenja niti u njihovu sposobnost financiranja proračunskih deficita, a kamoli njihovog smanjivanja.

Vezane vijesti

Veliki korak za Angelu Merkel, mali za G20

Veliki korak za Angelu Merkel, mali za G20

Angela Merkel može biti zadovoljna summitom skupine G20. Kao hrid o koju udaraju valovi u moru ona je podnijela kritike SAD-a i prije svega zemalja u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika