01.12.2010. / 14:52

Autor: Deutsche Welle

Zašto strani igrači izbjegavaju Bundesligu

Ni nogometašima luksuzni automobili, vile i alimentacije za bivše supruge ne padaju s neba. Zato ne čudi da se zbog unosne ponude iz inozemstva zaboravlja vjernost domaćim navijačima. Za Bundesligu je to veliki problem.

DiegoDiegoKada je Brazilac Diego prošle godine napustio njemački Werder i otišao u talijanski Juventus potpisao je ugovor koji mu jamči zaradu od skoro četiri milijuna eura godišnje i to neto. Taj iznos Diego, a i mnogi drugi, mogu zahvaliti poreznim olakšicama. Naime, u Italiji, kao i u nekim drugim zemljama, postoje velikodušni izuzeci za oporezivanje vrhunskih sportaša. Nasuprot tome, u Njemačkoj nogometaši plaćaju porez po stopi od čak 45 posto. Zato ne čudi da se dužnosnici njemačke savezne nogometne lige žale da zbog visokih poreza ne mogu pridobiti kvalitetne igrače.

Da se Bundesliga s pravom žali, pokazuje i nedavno objavljena studija tri ekonomska stručnjaka. Oni su zaključili kako nogometaši najradije igraju u zemlji u kojoj su porezne stope najniže. Taj zaključak nije iznenađujući, ali je sada i znanstveno dokazan. Tvorci studije su temeljito pratili karijere svih igrača u prvim ligama 14 zemalja i to u zadnjih 30 godina!

Povijesna presuda Europskog suda

No odlučujući datum za taj razvoj događaja nije bio tako davno, nego 15. prosinca 1995. godine. Tada je Europski sud pravde donio presudu kojom je poništio dotadašnja pravila za transfer igrača, kao i ograničenja za angažiranje stranaca u sportskim momčadima. Istom odlukom je zabranjena i naplata odštete za igrače koji nakon isteka ugovora odlaze u drugi klub na području Europske unije. Sve to znatno je olakšalo transfere.

Nakon toga je porastao broj stranaca u nacionalnim ligama i počelo je natjecanje vlada u tome tko će uvesti najprivlačnije porezne olakšice za strane igrače. Tako se u Italiji velikodušno "progleda kroz prste" ako strani igrač "zaboravi" prijaviti sponzorski ugovor, a u Velikoj Britaniji igrač takve ugovore uopće ni ne mora prijaviti ako u toj zemlji ima prebivalište. Španjolska je 2004. godine za nogometaše uvela poreznu stopu od samo 24 posto. Prvi je od tog novog zakona profitirao Britanac David Beckham, koji je tada igrao za Real. U na početku spomenutoj studiji je potvrđeno kako je nakon donošenja zakona (poznatog pod imenom "Beckhamov zakon") u španjolskoj ligi stvarno zaigralo znatno više stranaca.

Bundesliga može odahnuti

U međuvremenu su neke od velikodušnih povlastica ipak ukinute. Tako je u Velikoj Britaniji najviša porezna stopa porasla na 50 posto i to bez izuzetaka. U Španjolskoj je početkom godine ukinut "Beckhamov zakon", a maksimalne porezne stope vrijede i za nogometaše. Od toga bi uskoro mogla profitirati Bundesliga. Jer, nakon ovih izmjena, vrhunski igrač koji zaradi tri milijuna eura neto španjolski će klub koštati 5,3 milijuna eura bruto - skoro isto kao i u Njemačkoj. U Velikoj Britaniji klubovi imaju još više razloga za strah od odljeva kvalitetnih igrača. Jer, ondje klub za vrhunskog nogometaša nakon povećanja poreznih stopa mora izdvojiti čak 6,8 milijuna eura.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika