01.12.2010. / 16:39

Autor: Hina , Nacional.hr

Jurčić: 'Devalvacija tek na kraju. Ključno je promijeniti smjer razvoja Hrvatske'

Devalvacija kune bez tih pripremnih koraka osiromašila bi stanovništvo opterećeno kreditima s valutnom klauzulom, a ni gospodarstvu ne bi donijela osobite koristi s obzirom na nedostatak izvoznih proizvoda, smatra Jurčić

Marijan Kostrenčić i Ljubo Jurčić na okruglom stolu Matice hrvatske (Foto: Borna Filić/PIXSELL)Marijan Kostrenčić i Ljubo Jurčić na okruglom stolu Matice hrvatske (Foto: Borna Filić/PIXSELL)Devalvacija kune rezultirala bi nizom negativnih učinaka koji bi zbog strukture hrvatske ekonomije prevladali nad pozitivnima, a donijela bi i štetne društvene pojave, ocijenjeno je na današnjem okruglom stolu Matice hrvatske "Devalvacija i njezini učinci".

Makroekonomist i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Ljubo Jurčić smatra da bi prije eventualne devalvacije trebalo provesti niz drugih mjera, a najvažnije su oblikovanje industrijske politike kako bi se znalo što, kako i za koga proizvoditi.

Potom bi, kaže Jurčić, trebalo oblikovati regionalne razvojne politike i fiskalnu politiku, a tek na kraju dolazi monetarna politika unutar koje se rješavaju pitanja tečaja.

Devalvacija kune bez tih pripremnih koraka osiromašila bi stanovništvo opterećeno kreditima s valutnom klauzulom, a ni gospodarstvu ne bi donijela osobite koristi s obzirom na nedostatak izvoznih proizvoda, smatra Jurčić.

Kaže da je u početku podržao fiksni tečaj kune očekujući usporedne aktivnosti na jačanju industrije, smanjenju troška proizvodnje i države. To se, međutim, nije dogodilo pa je proizvodnja postala nekonkurentna, tako da sada imamo jaku kunu i slabo gospodarstvo, kaže Jurčić.

"Vrijednost novca je slika gospodarstva, ali u Hrvatskoj tečaj kune daje lažnu sliku jer smo u podlogu njezine vrijednosti stavili devize koje ustvari nismo zaradili, nego smo ih posudili", ustvrdio je Jurčić, zaključivši da će se fiksni tečaj sam od sebe urušiti, i to, prema njegovim predviđanjima, do kraja 2011. godine, prenosi T-portal.

Prema analizi Zvonimira Ratkovskog i Milana Deskara-Škrbića, studenata završnih godina ekonomije, devalvacija nema dugoročni pozitivni učinak, a Hrvatska je ne bi trebala provesti zbog skorog uvođenja eura. Umjesto devalvacije, smatraju studenti, trebalo bi smanjiti jedinični trošak rada i orijentirati se na proizvodnju i inovacije.

Sociolog Darko Polšek s Filozofskog fakulteta u Zagrebu smatra da bi devalvacija pojačala jaz između bogatih i siromašnih jer bogati raspolažu sredstvima za spekulativne konverzije kune u devize dok siromašniji to ne bi mogli.

"Devalvacija rađa socijalnu neravnopravnost i pridonosi materijalnom raslojavanju društva te je kao takva rješenje gore od bolesti", kaže Polšek.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 01.12.10. 21:52

Ključno je postaviti dobre monetarne temelje u državi. Treba reformirati isključivo kreditni sustav te ćemo time stvoriti uslove za smanjenje zaduživanja, eliminirati inflaciju, povećati ponudu novca koji ne stvara dugove i omogućiti akumulaciju kapitala. Prvi izvedivi plan reforme za prelaz na nekreditni novac je na sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize. Evo tu sve piše (zašto, kako i koliko), a ne nekakva magla koju nam svako malo prodaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika