01.12.2010. / 21:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Zbog izljevanja Neretve kritično u Metkoviću, u BiH zaustavljen rad hiroelektrana

U srijedu je obustavljen je rad dviju hidroelektrana u sustavu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB) na Neretvi, kako bi se smanjio dotok vode u tu rijeku koja se izlila na području Metkovića i Čapljine te poplavila obiteljske kuće i prometnice.

Neretva već drugi put ove godfine radi velike probleme građanima MetkovićaNeretva već drugi put ove godfine radi velike probleme građanima MetkovićaVodostaj Neretve raste iz sata u sat, a dodatno će porasti večeras nakon što do Metkovića stigne velika količina vode ispuštene iz akumulacije Jablanica u BiH.

Trenutačno je na oko 355 centimetara, a na 360 se proglašavaju izvanredne mjere. Pod vodom je dio Metkovića na desnoj obali Neretve i to drugi put ove godine. U siječnju je vodostaj dosegao 385 centimetara.

U srijedu navečer obustavljen je i rad dviju hidroelektrana u sustavu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EP HZHB) na Neretvi, kako bi se smanjio dotok vode u tu rijeku koja se izlila na području Metkovića i Čapljine te poplavila obiteljske kuće i prometnice.

„Kao mjeru prevencije zbog povećanog vodostaja i izlijevanja Neretve, Agencija za vodno područje Jadranskog mora sa sjedištem u Mostaru naredila je zatvaranje ustava na hidroelektranama Rama i Peć Mlini“, rekao je voditelj Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ćiro Pavlović.

Prema njegovim riječima, obustavom rada HE Rame smanjen je pritisak na hidroelektranu Jablanica čiji je protok vode iznad 1.500 metara kubičnih što je, ističe, alarm za poduzimanje ovakovih mjera.

Prije dva dana zaustavljen je i rad Hidroelektrane Čapljina koja je također u sustavu rijeke Neretve.

Glasnogovornik stožera Civilne zaštite HNŽ-a ističe da se poduzimaju i druge mjere kako bi se zaštitile kuće uz Neretvu i druge rijeke čiji je vodostaj povećan zbog obilnih oborina posljednjih dana. U posljednjih nekoliko dana izlile su se i druge rijeke na području Širokog Brijega, Gruda, Ravnog te su ugrozile obiteljske kuće i poplavile poljoprivredne površine.

Kuće u Metkoviću se od poplave brane vrećama s pijeskom, a one u čije je prizemne dijelove voda već nadrla spašavaju se crpkama. Zbog izlijevanja rijeke zatvoreno je više cesta, a u školama na desnoj obali sutra nema nastave.

"Do sad smo napunili preko 7000 vreća. Voda raste toliko da ljudima čak kroz pod voda uvire, desetak kuća je zasigurno pod vodom", kazao je vatrogasni zapovjednik Jure Pilj. U punjenju vreća pomažu i Metkovčani, a jedan od glavnih uzroka poplave su padaline.

Na samom izlazu iz Metkovića, prema Gabela Polju rijeka Neretva probila je sve zaštite i izlila se na cestu. Kiša već danima pada, a Metkovčani tvrde kako ih je strah da se ne ponovi situacija iz siječnja kad su se protiv poplave borili više od tjedan dana, javlja Nova TV

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika