01.12.2010. / 21:35

Autor: Hina

William Burns: WikiLeaksova objava nanijela "bitnu štetu" SAD-u

Podtajnik Burns je u Kongresu naglasio da državna tajnica Hillary Clinton "doslovno radi dan i noć u razgovorima s bezbroj čelnika diljem svijeta kako bi učinila najbolje što može, ne samo da bi izrazila žaljenje, već i radila na rješavanju tih pitanja"

WikiLeaksova objava ogromne količine povjerljivih poruka razmjenjivanih između američkih veleposlanstva i State Departmenta, nanijela je "bitnu štetu" sposobnosti Washington da provodi svoje diplomatske napore, izjavio je u srijedu podtajnik State Departmenta za političke poslove William Burns na saslušanju u Kongresu.

"Stvarnost je da je nedostojno kršenje povjerenja koje smo vidjeli kroz objavu WikiLeaksa nanijelo bitnu štetu našoj sposobnosti da provodimo diplomatske napore",

rekao je Burns svjedočeći pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa.

"Povjerljivost razgovora je u srži onoga što smo mi kao diplomati, kao što je to i za novinare, za liječnike ili odvjetnike", dodao je Burns.

Njegova ocjena odudara od izjava ostalih visokih dužnosnika administracije, koji ovih dana nastoje umanjiti značaj objave povjerljive diplomatske prepiske na WikiLeaksu i kontrolirati štetu koju je ta objava nanijela vanjskopolitičkom kredibilitetu i interesima SAD-a.

Na traženje da komentira izjavu Burnsa, glasnovornik State Departmenta Philip Crowley izjavio je za MSNBC News kako "ne umanjuje značaj potencijalne objave 250,000 depeša koje su s razlogom tajne... da je nanesena šteta, i da su dovedeni u opasnost izvori iz vlada i civilnih društava diljem svijeta".

Crowley je rekao da će SAD "agresivno istraživati i procesuirati odgovorne" za curenje tajnih informacija, s kojim je "nenesena šteta nacionalnim intersima i ugroženi su životi".

Kazao je kako se očekuje da će "neko vrijeme izvori biti oprezniji i manje informacija dostupno" američkim diplomatima, ali da će se to riješiti i da će se SAD nastaviti angažirati i provoditi svoju vanjsku politiku.

Podtajnik Burns je u Kongresu naglasio da državna tajnica Hillary Clinton "doslovno radi dan i noć u razgovorima s bezbroj čelnika diljem svijeta kako bi učinila najbolje što može, ne samo da bi izrazila žaljenje, već i radila na rješavanju tih pitanja".

On je dodao kako su uvedene "prilično stroge mjere kako bi se osiguralo da informacije State Departmenta koji ne trebaju biti dostupne svakoj vladinoj agenciji, ne dolaze do ljudi koji za njih ne trebaju znati".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika