02.12.2010. / 07:32

Autor: Hina , Nacional.hr

Dramatična noć u Metkoviću: Proglašeno izvanredno stanje, poplavljeno oko 200 kuća

Kuće se od poplave brane vrećama s pijeskom, a one u čije je prizemne dijelove voda već nadrla spašavaju se crpkama. Zbog izlijevanja rijeke zatvoreno je više cesta, a u školama na desnoj obali nema nastave

U Metkoviću je poplavljen veći dio desne strane grada (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)U Metkoviću je poplavljen veći dio desne strane grada (foto: Ivo Čagalj/PIXSELL)Zbog opasnosti od poplava u srijedu navečer je proglašeno izvanredno stanje na području Neretve, priopćeno je iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije župan Nikola Dobroslavić proglasio je izvanredno stanje za područje Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Ploča, navodi se u priopćenju.

Hrvatske vode donijele su rješenje o uspostavi izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama obrane od poplava na području Dubrovačko-neretvanske županije, slivno područje Neretva-Korčula, stoji u priopćenju.

Kako javlja HRT za građane Metkovića noć sa srijede na četvrtak bila je dramatična. Poplavljen je veći dio desne strane grada, oko dvjestotinjak kuća. Kuće se od poplave brane vrećama s pijeskom, a one u čije je prizemne dijelove voda već nadrla spašavaju se crpkama. Zbog izlijevanja rijeke zatvoreno je više cesta, a u školama na desnoj obali nema nastave.

Gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo rekao je za HTV da bi "netko morao politički odgovarati" zbog toga što je Metković jedini grad u Dalmaciji bez obrane od poplava. A taj netko za Gabrića je Luka Bebić.

"Moram reći da je mogao pomoći Luka Bebić koji je godinama u vrhu vlasti. Ali Bebić nije mrdnuo prstom da pomogne dolini Neretve", rekao je Gabrić koji je optužio i Vladu.

"Poslije prošle poplave šteta je u siječnju procijenjena na 9,5 milijuna kuna. Vlada je osigurala 400 milijuna kuna za odštete, no 400 metkovskih obitelji još uvijek nije dobilo niti lipe", zaključio je Gabrić

Osim u Metkoviću problema s poplavama imaju Gosipć i Knin. Vatrogasci su u Gosipću ispumpavali vodu iz 20-tak podruma. Zbog porasta vodostaja rijeka Novčice i Bogdanice proglašeno je izvanredno stanje, a zbog prelijevanja vode iz akumulacijskog jezera Krušćica u Kosinjskoj dolini proglašene su redovite mjere obrane od poplave. Vodostaj rijeke Like, koja puni jezero, i dalje raste, no zasada nema opasnosti za kuće i prometnice.

U Kninu su zasad redovite mjere obrane od poplava zbog prijetnje rijeke Krke. Proteklih sati vodostaj joj je narastao 15-tak centimetara, a u gradu je proglašen prvi stupanj obrane od poplava. Budući da kiša i dalje nezaustvljivo pada, Kninjanje čeka nepredvidiva noć.

Vezane vijesti

Jak potres s epicentrom u BiH, osjetio se i u Metkoviću

Jak potres s epicentrom u BiH, osjetio se i u Metkoviću

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su danas u 12,42 sati jak potres s epicentrom 16 kilometara sjeverno od Metkovića,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika