02.12.2010. / 07:47

Autor: Nacional.hr

WikiLeaks otkriva što Amerikanci misle o premijerki: Kosor nema 'background' i ne govori strane jezike

Izvještaj američkog veleposlanika sastavljen je 28. srpnja 2009., dakle nešto manje od mjesec dana nakon Sanaderove objave odlaska iz politike i potresa koju je ta odluka izazvala u stranci na vlasti

Jadranka KosorJadranka KosorPodaci o dopisima američke diplomacije koje je objavio Julian Assange na svojoj stranici WikiLeaks i dalje su središnja tema gotovo svih svjetskih, ali i hrvatskih medija.

Nakon što je u javnost izašao izvještaj američkog veleposlanika Roberta Bradtkea o SDP-u i HDZ-u uoči parlamentarnih izbora 2007. u kojem se, između ostalih, spominju Zoran Milanović, Stjepan Mesić i Ljubo Jurčić, Jutarnji list je objavio i depeše američkog veleposlanstva u kojem se osvrću na premijerku Kosor, Biancu Matković i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića.

"Iako Jadranka Kosor ima određenih iskustava u vanjskoj politici, nedostaje joj sadržajniji background te Sanaderove veze i ne služi se stranim jezicima", stoji u diplomatskom izvještaju sadašnjeg veleposlanika SAD-a Jamesa Foleyja nakon što je Kosor postala premijerka.

Bianca Matković je nazvana Sanaderovim utjerivačem u Ministarstvu vanjskih poslova, a za Gordana Jandrokovića je napisano da će imati veći utjecaj na ključna pitanja važna američkoj vladi npr. granični spor između RH i Slovenije, što će ga dovesti u poziciju važnog čimbenika stabilnosti nove vlade.

Izvještaj američkog veleposlanika sastavljen je 28. srpnja 2009., dakle nešto manje od mjesec dana nakon Sanaderove objave odlaska iz politike i potresa koju je ta odluka izazvala u stranci na vlasti.

Ovo je prvi dokument s WikiLeaksa o Hrvatskoj sastavljen u mandatu sadašnjeg američkog veleposlanika u Zagrebu Jamesa Foleyja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 02.12.10. 07:56

je, i ima problema sa cirkulacijom i otečene gležnjeve. ko buhtle. ludi ameri ne znaju kaj bi sa sobom, guraju nos i di mu nije mjesto.


registracija
14/11/07

laufer, 02.12.10. 10:43

Što je netočno u tom izvještaju...?
(osim proglašavanja Jandrokovića "čimbenikom")


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika