11.10.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

KINA

VOĐI KRŠĆANSKE CRKVE DOŽIVOTNI ZATVOR

....

VOĐI KRŠĆANSKE CRKVE DOŽIVOTNI ZATVOR

Sud u južnom kineskom gradu Jingmenu osudio je na doživotni zatvor vođu jedne tamošnje kršćanske crkve, koja u deset pokrajina južne Kine ima oko 30.000 vjernika, ali koju kineske vlasti ne priznaju. Gong Shengliang osnovao je crkvu “Kršćani južne Kine” 1991. godine, te je jako proširio, iako je stalno bio na udaru kineskih vlasti, vrlo strogih kada su vjerske slobode u pitanju. On je izveden pred sud pod optužbom da je osnovao zakonom zabranjenu sektu, da se u privlačenju vjernika služio prijevarama, da je nad članovima sekte bio nasilan, pa mu je suđeni i zbog fizičkih napada na članove svoje crkve, te na silovanje.
On je na prvom suđenju zbog svega toga osuđen čak na smrt, ali je ta presuda ukinuta, te mu je sada suđeno ponovno. Neke su točke optužnice promijenjena, njegova vjerska zajednica više se ne tretira kao sekta, a i neke od točaka optužbe za nasilje su povučene jer za njih nije bilo dokaza. Zajedno s njim osuđeni su i njegovi glavni pomagači na čelu njegove crkve, a dobili su teške zatvorske kazne. Kineske vlasti donekle toleriraju jedino djelovanje nekih tradicionalnih kršćanskih crkvi, dok novostvorene ne priznaju, pa su 16 takvih novostvorenih crkvi proglasile – “zlim sektama”.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika