02.12.2010. / 11:50

Autor: Nacional.hr

Premijerka i Milanović su pozitivni za pet posto birača: SDP znatno popularniji od svoga šefa

Najveća opozicijska stranka SDP u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbor 32,8% građana/ki Hrvatske (prema 32,4% iz prošlog mjeseca). HDZ je na drugom mjestu s izborom od 22,1% (0,2 postotna boda slabije nego početkom studenog, ali i 2,1 manje od lanjskog prosinca)

SDP Zorana Milanovića sve je popularniji, dok popularnost Jadranke Kosor sve više pada (Foto: Željko Hladika/PIXSELL)SDP Zorana Milanovića sve je popularniji, dok popularnost Jadranke Kosor sve više pada (Foto: Željko Hladika/PIXSELL)Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno zadnjeg dana studenoga i prvog dana prosinca uglavnom potvrđuje trendove zabilježene u posljednjim mjesecima. Ono, osim što potvrđuje stranačku bipolarnost, pokazuje i stabilnu prednost oporbene koalicije stranaka okupljene oko SDP-a u odnosu na sada vladajuću koaliciju. Međutim, uočava se i blagi porast podrške dvjema „nesvrstanim" strankama (HSP i HSLS).

Istraživanje potvrđuje i nastavak negativnog trenda u potpori politici Vlade RH koja je za svoj rad zabilježila novu najnižu ocjenu od početka mjerenja (odnosno od početka 2004. godine), pa i one koju je zabilježila Sanaderova vlada odmah po abdikaciji s vlasti.

U stranačkim preferencijama SDP i HDZ su i dalje na vrhu ljestvice političkih stranaka s izraženom prednošću SDP-a, dok još dvije stranke prelaze izborni prag na nacionalnoj razini (HNS i HSS), ali mu se iz mjeseca u mjesec približavaju dvije „neblokovske" stranke, HSP i HSLS. Ostale stranke bilježe izbor znatno ispod izbornog praga.

SDP bježi HDZ-u za deset posto

Najveća opozicijska stranka SDP u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbor 32,8% građana/ki Hrvatske (prema 32,4% iz prošlog mjeseca). HDZ je na drugom mjestu s izborom od 22,1% (0,2 postotna boda slabije nego početkom studenog, ali i 2,1 manje od lanjskog prosinca). HNS je već dulji vremenski period treća politička stranka u zemlji s izborom od 6,2%, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,2%. Tri stranke imaju vrlo slične izborne rezultate: HSP s 3,8%, HSLS na 3,6% i HSU 3,4% izborne podrške.

Hrvatski laburisti-Stranka rada u posljednjem istraživanju bilježe najveći izbor od osnivanja stranke (2,2%). Regionalne stranke su na svojim uobičajenim rezultatima (oko 1%), dok sve ostale stranke i nezavisne liste bilježe zajedno izbor od 0,9%. I dalje je vrlo visoki udio neodlučnih birača, a uočljiv je trend rasta apstinenata (oko pedeset posto ispitanika su u ove dvije skupine).

U utvrđivanju preferencija koalicija stranaka i samostalnih lista zabilježen je vrlo zanimljiv trend. Lijeva koalicija bilježi izbor od 41,6%, a sada vladajuća 27,5%. Istovremeno, u nadmetanju s koalicijama HSLS je zabilježio bolji rezultat nego u pojedinačnim preferencijama stranaka (4,2% prema 3,6%). Lijeva koalicija je zabilježila nešto slabiji rezultat od onoga u pojedinačnim stranačkim preferencijama (41,6% prema 43% u zbroju pojedinačnih stranačkih izbora i to upravo zahvaljujući transferu glasača stranaka ove koalicije prema HSLS-u).

Josipović i dalje najpopularniji

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 41,9% izbora (prema prošlomjesečnih 42,2%) najpozitivniji je političar u zemlji i to jedanaesti mjesec zaredom (od započinjanja predsjedničkog mandata). Na drugom mjestu doživljaja pozitivnih političkih osoba nalazi se guverner Rohatinski. Ovaj „nepolitičar s velikom političkom težinom" najpozitivniji je za 19,3% građana/ki, odnosno za 7,3 postotnih poena više od rezultata zabilježenog u prošlomjesečnom mjerenju.

Na trećem se mjestu zadržao vodeći političar hrvatske opozicije, Zoran Milanović s izborom od 5,7% (prošli mjesec 6,7%). Slijedi ga premijerka Jadranka Kosor koja je u istraživanju najpozitivnija političarka za 5,4% ispitanika/ca (najbolji rezultat premijerka je zabilježila u siječnju, 21,5%). Među deset najpozitivnijih doživljaja političara još su Vesna Pusić (2,5%), Dragutin Lesar (2%), Radimir Čačić (1,5%), Damir Kajin (1%), Stjepan Mesić (0,9%) i Andrija Hebrang (0,6%).

Povratak Sanadera na političku scenu, njegov politički okršaj s istaknutim članovima svoje bivše stranke kao i sve češće povezivanje s raznim aferama koje su predmet istrage Uskoka priskrbilo je bivšem premijeru negativni doživljaj bez premca. Ovaj je mjesec Sanader najnegativniji političar za 37,9% ispitanika/ca (prošli mjesec 37,5%). Na drugo se mjesto probio njegov politički rival i „siva eminencija" pravosuđa Vladimir Šeks koji je najnegativniji političar za 11,3% građana/ki. Na trećem su mjestu „svi političari" koji su izbor 10,1% ispitanika/ca. Slijede čelnici dvije vodeće političke stranke u zemlji: Jadranka Kosor (najnegativnija za 8,5% ispitanika/ca) i Zoran Milanović (6,5%). Među deset političara s doživljajem najnegativnijeg u zemlji još su: Andrija Hebrang (5,7%), Ivan Šuker (3,9%), Darko Milinović (1,8%), Radimir Čačić (1,1%) i Stjepan Mesić (1%).

Vlada ocijenjena s 2,18

Vlada RH je za svoj rad u ovom mjesečnom istraživanju zabilježila najnižu ocjenu od početka mjerenja, odnosno još od početka 2004. godine ili od početka mandata prve vlade Ive Sanadera. Tako je ovomjesečnih 2,18 za 1,24 poena slabije od najbolje ocjene koju je Vlada premijerke Kosor zabilježila od potvrđivanja mandata (3,42 u veljači ove godine nakon „obračuna"sa Sanaderom zbog pokušaja novogodišnjeg stranačkog puča). Taj se trend doživljaja rada osim u ocjeni vidi i u razini potpore politici koalicijske Vlade Jadranke Kosor, koja se iz mjeseca u mjesec topi.

Dok je Vlada u veljači doživjela vrhunac potpore (57,1%) i bila ocijenjena najvišom školskom ocjenom u ovom mandatu (3,42), početkom prosinca te su vrijednosti znatno niže. Potpora politici Vlade sada iznosi svega 23,9%, a školska ocjena 2,18. Najveću podršku Vlade RH bilježi među glasačima HDZ-a (ocjena 3,14), dok birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a Vladi daju relativno slabu ocjenu (svega 2,56). Najslabiju ocjenu Vladu za svoj rad bilježi među glasačima opozicijskih stranaka (SDP 1,84; HNS 1,83; IDS 1,60).

EU sve bliže, a podrška se smanjuje

Posljednjih su se mjesec dana intenzivirali, barem na javnoj sceni, događaji koji su na ovaj ili onaj način povezani s hrvatskim članstvom u Europskoj uniji. Sve se češće može čuti kako je naša zemlja sve bliže EU, po prvi put su se počeli pojavljivati i neki datumi koji bi mogli navješćivati kako je naša zemlja u samom finalu. Neki su hrabriji rekli da trčimo posljednjih sto metara iscrpljujućeg maratona, dok oni oprezniji govore o posljednjim krugovima ove višegodišnje utrke. Kako god bilo, bez obzira i na ove optimiste i one manje optimiste, vrlo će zanimljivo biti promatrati i već sve vidljiviju kampanju kojom se promovira članstvo i nastoji povećati podrška članstvu.

U ovomjesečnom redovitom ispitivanju političkih preferencija CRO-Demoskop zabilježen je, već četvrti mjesec zaredom, blagi pad podrška hrvatskom članstvu u EU. I što je još važnije, trenutno je potpora članstvu ispodpolovična. Tako su posljednji rezultati pokazali potporu hrvatskom članstvo u EU od 49,2%, što je za 0,4 postotna boda manje od potpore zabilježene prije mjesec dana (kad se za članstvo izjasnilo 49,6% ispitanika/ca). Kad se uspoređuje aktualna potpora s onom u prošlogodišnjem prosincu (kad je iznosila 49,1%), čini se da započeta kampanja još nije dala rezultata. A možda i jest, jer se postavlja pitanje kolika bi potpora iznosila da nije bilo ove sve vidljivije kampanje. Ako se promatra kretanje potpore u posljednjih dvanaest mjeseci (odnosno tijekom 2010. godine) najveća je potpora zabilježena u srpnju (53,1%).

Protiv hrvatskog članstva se izjasnilo 39,1% (prije mjesec dana 39,8%), uz 11,7% neodlučnih (prema prošlomjesečnih 10,6%). Trend kod ova dva kriterija (protivnici i neodlučni) mogu biti neka utjeha eurooptimistima i nositeljima izvršne vlasti, kao uostalom i svim političkim strankama (koje su redom, barem javno, eurooptimisti).

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 02.12.10. 12:07

Ili su ljudi sve pametniji? Vidjet ćemo na izborima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika