02.12.2010. / 12:09

Autor: Deutsche Welle

Poruka iz EU-a: 'Ako Mladića nema u Haagu – nema ga zbog Srbije'

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta podržao je Rezoluciju o Srbiji i ratifikaciju SSP i tako Beogradu poslao pozitivan i jasan signal. Istovremeno, još jednom je naglašena neophodnost hapšenja Mladića i Hadžića.

Boris TadićBoris TadićRezolucija o progresu Srbije u procesu eurointegracija koju bi u siječnju trebao usvojiti Europski parlament, najpozitivnija je do sad. Njome se Srbiji šalje jasna i snažna poruka o europskoj perspektivi zemlje, prepoznaje se do sada postignut napredak, ali i podvlače stvari koje se moraju riješiti. Nacrt te rezolucije, koju je predstavio izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, dobio je podršku gotovo cijelog Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, uz dva suzdržana glasa.

„Nitko nije bio protiv da se uvjerljivom porukom ohrabre proeuropske snage u Srbiji da konačno shvate da umjesto Srbije, za Srbiju nitko ne može napravi ništa, i da sve ostaje u rukama Srbije", rekao je Kacin za Deutche Welle.

U Evropskom parlamentu je naglašeno da je sada važan trenutak za integracije zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju, da se fokus sa Islanda, crnogorskom kandidaturom ponovo vratio na Balkan. Taj zamah mora se iskoristi.

Srbija sama sebi najveći izazov

U Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, kao najvažnije izazove Srbije vide predstojeći dijalog sa Prištinom, zatim reformu pravosuđa, ali, prvenstveno se napominje završetak suradnje sa Tribunalom u Haagu. Tom je prilikom naglašeno da Europski parlament mora ostati čvrst po tom pitanju, i da je najbolji dokaz suradnje Srbije hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Parlamentarci su podsjetili da je ostalo još dvije godine do kraja mandata Tribunala u Haagu, kao i da je posljednji izvještaj glavnog tužitelja Sergea Brammertza, o suradnji Beograda sa Haagom, bio „kritičan".

Europski parlament sada očekuje novi Brammertzov izvještaj koji će vjerojatno biti predstavljen u ponedjeljak (6.12.) u Ujedinjenim narodima. Jelko Kacin za Deutche Welle kaže da je upoznat sa Brammertzovim pogledima i porukama. „Ono što Brammertz poručuje jest to da je Srbija sama sebi najveći izazov. Kada Srbija bude odlučila da se pokaže u pravom svjetlu, onda će to Srbija i postići. Nitko živ u Europi više ne vjeruje Srbiji da Mladića nema. Ako ga nema u Haagu - nema ga zbog Srbije", izjavio je Jelko Kacin.

Okončati ratifikaciju SSP što prije

Istovremeno sa Rezolucijom o Srbiji, Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta podržao je i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom. Taj sporazum omogućava Srbiji i Europskoj uniji politički i zakonski okvir za međusobne odnose.

Parlament Srbije ratificirao je Sporazum još 2008. godine, ali je ratifikacija u zemljama članicama bila blokirana zbog nedovoljne suradnje Srbije sa Tribunalom u Haagu. Za sada je 11 nacionalnih parlamenta zemalja EU stavilo svoj potpis na taj sporazum, a Kacin je pozvao i preostalih 16 da to učine što prije.

Podrška Rezoluciji o Srbiji i ratifikacija SSP u Europskom parlamentu, prema riječima specijalnog izvjestitelja za Srbiju Jelka Kacina, trebalo bi označiti pokretanje ubrzanih reformi u Srbiji, koje će, na kraju, uroditi članstvom Srbije u Europskoj uniji.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika