02.12.2010. / 15:09

Autor: Hina , Nacional.hr

Metković paraliziran: Poplavljeno više od 700 objekata, voda nije za piće

Iako još nije zamućeno izvorište u Doljanima, iz kojeg se metkovsko stanovništvo opskrbljuje vodom, iz preventivnih razloga preporučuju se iste mjere kao i za korisnike metkovskog vodovoda

Foto. PixsellFoto. PixsellNa najnižem dijelu Metkovića jutros se u 3,45 sati izlila Neretva, ali ljudstvo i mehanizacija na terenu izgradnjom zečjih nasipa spriječili su veće plavljenje, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Od 5 sati vodostaj rijeke Neretve dosegnuo je visinu od 405 centimetara i najveći je vodostaj izmjeren u posljednjih 50 godina.

U neretvanskoj dolini crpilišta pitke vode u Prudu, Klokunu i Modrom oku zamućena su iznad propisanih vrijednosti pa voda ne udovoljava pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, priopćeno je jutros iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Foto: Nakon teške noći stanovnici Metkovića se još uvijek bore s poplavom

Vodu prije uporabe za piće potrebno je prokuhati, a može služiti za kuhanje i sanitarne potrebe. Iako još nije zamućeno izvorište u Doljanima, iz kojeg se metkovsko stanovništvo opskrbljuje vodom, iz preventivnih razloga preporučuju se iste mjere kao i za korisnike metkovskog vodovoda.

U slučaju poplava stanovništvo se upozorava da uzima vodu iz javnih vodovoda, a ne iz privatnih čatrnja ili bunara.

Foto. PixsellFoto. PixsellU siječnju ove godine za vrijeme velikih poplava vodostaj nije prelazio 383 cm. Kako je priopćeno iz Stožera za zaštitu i spašavanje, predviđa se da će vršni vodostaj od oko 405 cm trajati još najmanje šest sati. Postavljeni su zečji nasipi u Kominu, Opuzenu, Metkoviću i Krvavcu. Za to je utrošeno 10 tisuća vreća pijeska, a ostalih oko 25 tisuća vreća upotrijebilo se kao pomoć ugroženom stanovništvu.

U naselju Komin poplavljeno je 60-ak objekata. U Metkoviću je desna obala Neretve poplavljena zaobalnim vodama i očekuje se plavljenje većeg broja objekata nego što je to bilo u siječnju, kada je poplavljeno 700 objekata. Štoviše, prema izvještajima sa terena, smatra se da je u poslijepodnevnim satima već poplavljeno više od 700 kuća. Dubrovačko-neretvanska županija proglasila je sinoć izvanredno stanje na području Metkovića, Opuzena, Ploča i općine Kula Norinska. Angažirana je većina vatrogasnih postrojbi županijske Vatrogasne zajednice - oko 200 ljudi, dok je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje poslano 20, a iz Hrvatske gorske službe za spašavanje 22 osobe.

BiH pod vodom

Diljem Bosne i Hercegovine poplave su i u četvrtak prijetile brojnim naseljima i prometnicama a u nekim dijelovima te zemlje morala je biti provedena i evakuacija ugroženog stanovništva.

Prema dostupnim informacijama najkritičnije je stanje uz sliv rijeke Drine, na području Semberije u sjevernoj Bosni, u istočnoj Hercegovini te u donjem toku Neretve.

Zbog naglog rasta vodostaja Neretve na području Čapljine u noći između srijede i četvrtka poplavljeno je više od 150 kuća a prema izvješću Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) od pet sati zatvoren je i granični prijelaz Doljani kod Metkovića gdje se također izlila voda.

Iako stanje u Mostaru još nije kritično, federalni stožer civilne zaštite ističe kako su protekle noći evakuirane tri obitelji iz naselja Luke a da je u naselju Carina ugroženo nekoliko stambenih objekata.

Na području općine Čapljina evakuirano je 180 obitelji.

Vezane vijesti

Jak potres s epicentrom u BiH, osjetio se i u Metkoviću

Jak potres s epicentrom u BiH, osjetio se i u Metkoviću

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su danas u 12,42 sati jak potres s epicentrom 16 kilometara sjeverno od Metkovića,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika