02.12.2010. / 15:11

Autor: Nacional.hr

Mrkva - prevencija za mnoge opake bolesti

Ovo povrće je izvor antioksidansa - karotenoida koji sprečava razvoj bolesti krvožilnog sustava. Regulira šećer u krvi, poboljšava vid...

Mrkva se prvi put spominje još u staroj Grčkoj prije 2500 godina. Međutim, njezina popularnost porasla je tek u 17. stoljeću, a danas je nezaobilazna namirnica u gotovo svakom kućanstvu.

Najmlađi uzrasti još uvijek nisu osobiti ljubitelji ovog povrća, no nakon sljedećih nekoliko informacija koje vam nudimo uopće ne sumnjamo da će postati nezaobilazni sastojak i u vašoj kuhinji!

Krvožilni sustav
Mrkva je izvor antioksidansa - karotenoida koji sprečava razvoj bolesti krvožilnog sustava. Regulira šećer u krvi i ono što već odavno znamo, poboljšava vid.

Blagotvorno utječe na kožu
Mrkva je idealna namirnica za regeneraciju površinskog sloja kože. Ukoliko niste ljubitelj sirove mrkve, pripremite domaći gusti sok.

'Zloćudne bolesti'

1. Rak pluća
Određeni sastojci kojima obiluje ovo povrće specifičnog oblika i boje sprečavaju razvoj mnogih opakih bolesti, osobito raka pluća. Dakle, ukoliko ste ovisni o nikotinu, ne bi bilo loše da pojačate konzumaciju mrkve.

2. Rak debelog crijeva
Svojedobno istraživanje znanstvenika u Velikoj Britaniji pokazalo je kako mrkva smanjuje rizik od raka debelog crijeva.


Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika