02.12.2010. / 15:47

Autor: Hina

Human Rights Film Festival od 6. do 11. prosinca u Zagrebu

Osmi Human Rights Film Festival, festival filma o ljudskim pravima kojemu je javnost ovogodišnja središnja tema, održat će se od 6. do 11. prosinca u zagrebačkom kinu "Europa" i Dokukinu Croatia, te od 13. do 16. prosinca u Rijeci, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Jean-Luc GodardJean-Luc GodardOsmi Human Rights Film Festival, festival filma o ljudskim pravima kojemu je javnost ovogodišnja središnja tema, održat će se od 6. do 11. prosinca u zagrebačkom kinu "Europa" i Dokukinu Croatia, te od 13. do 16. prosinca u Rijeci, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Filmski program Festivala donosi igrane i dokumentarne radove, predstavljajući neke od najzapaženijih naslova ovogodišnje svjetske produkcije te retrospektivu pionira njemačkog novog filma Alexandera Klugea, koji će biti predstavljen i kao istaknuti esejist.

Kao i dosad naš cilj je da festivalsku publiku potaknemo na drugi ili treći pogled, pa time i na daljnje razmišljanje i djelovanje koje želi bolje i drukčije, rekao je direktor HRFF-a Petar Milat.

Najavio je da Festival otvara canneski pobjednik, francuski igrani film "O ljudima i bogovima" Xaviera Beauvoisa, priča o skupini redovnika u planinama Alžira koji su se našli na udaru islamskih fundamentalista, a koji je nominiran i za Nagradu europske filmske akademije.

Prikazat će se, među ostalim, filmovi "Film Socijalizam" Jean-Luca Godarda, "Aurora" Cristija Puiuja i "Nitko nije čuo za perzijske mačke" iranskog autora Bahmana Ghobadija, te iz aktualne dokumentarne produkcije višestruko nagrađivani film "Neprijatelji naroda" u režiji kambodžanskog novinara Theta Sambatha i britanskog autora Roba Lemkina, "La Isla: arhivi jedne tragedije" Austrijanca Ulija Stelznera, "Autobiografija Nicolaea Ceausescua" rumunjskog dokumentarista Andreija Ujice i "Jaffa, naranča iz pakla" Izraelca Eyala Sivana.

Festival donosi i niz popratnih sadržaja, a posebnim programom obilježit će se Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca.

U suorganizaciji Centra za ljudska prava održat će se dvije rasprave, jedna o regionalnoj inicijativi za osnivanje međudržavne i nezavisne komisije za utvrđivanje javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj Jugoslaviji, uključivši i sudbinu nestalih, dok će se druga rasprava baviti odnosom javnosti i javnih medija.

Amnesty International Hrvatska će u sklopu Festivala provesti globalnu kampanju simboličnog naziva "Apelmanija" kojom se pisanjem apela želi izraziti solidarnost prema žrtvama kršenja ljudskih prava diljem svijeta i nastoji utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava pojedinaca ili skupina.

Za samo zatvaranje festivala priredit će se glazbeni program s romskim reperom Muhom Blackstazyjem, koji govori o problemima s kojima se susreću Romi u Novom Sadu i Srbiji.

Filmski i popratni program Festival Human Rights Film Festivala je besplatan, a održava se u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture "URK".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika