02.12.2010. / 17:30

Autor: Hina

Europa u zimskom kaosu: Najhladniji početak prosinca od kada postoje mjerenja

Jedan predstavnik njemačke zračne kompanije Lufthansa oštro je napao upravu zračne luke u Frankfurtu zbog nedovoljne pripreme na zimske uvjete te posebice nedovoljan broj uređaja za odleđivanje zrakoplova

Foto: ReutersFoto: ReutersSnježne padaline poremetile su u srijedu promet u zapadnoj Europi zbog čega su zatvorene londonska zračna luka Gatwick te zračne luke u Edinburghu i Ženevi, poremećen je željeznički i cestovni promet i javni prijevoz, a Venecija je pod vodom zbog pojave poznate kao "acqua alta", prenose agencije.

Snijeg je prizemljio sav zračni promet u Gatwicku južno od Londona, a najgore nevrijeme u gotovo dva deseteljeća koje je zahvatilo Veliku Britaniju izazvalo je velika kašnjenja u cestovnom i željezničkom prometu.

Snježni pokrivač omotao je velike dijelove Britanija, a vremenske uvjete otežavaju i oštri vjetrovi.

Snijeg je zatvorio i promet u zračnoj luci u Edinburghu, glavnome gradu Škotske gdje se očekuju temperature do -20 stupnjeva Celsiusa noću.

Eurostar, brzi vlak koji ispod kanala la Manche povezuje London s kontinentalnom Europom kasnio je do 30 minuta u srijedu. Agencija AFP prenosi da je šest vlakova bilo isključeno na liniji London-Pariz i London-Bruxelles te su putnici preusmjeravani na druge vlakove ili im je vraćen novac.

Britanija pod snijegom

Foto: ReutersFoto: ReutersBritanija, koja je svoju najhladniju zimu u zadnjih 30 godina proživjela lani, ovako obilan snijeg zadnji je put doživjela 1993. godine.

U Francuskoj je snježno nevrijeme najteže pogodilo dolinu Rone. Kamionski promet bio je zabranjen u pokrajinama Auvergne i Rhone-Alpes (srednjoistočni dio), a obustavljen je i školski prijevoz.

U srijedu ujutro autobusni promet bio je obustavljen u Lyonu, pokrivenom s 20 cm snijega, a ujutro je otvorena zračna luka Saint-Exupery koja je noću bila blokirana.

Zračna luka u Ženevi zatvorena je, a stotine putnika nemoćno čekaju zbog 20 centimetara visokog snijega napadalog u utorak, dok se u srijedu očekuje novih 15 centimetara, prema meteorološkim predviđanjima. Snijeg je poremetio i željeznički promet te javni prijevoz, javlja agencija dpa.

Središte Venecije poplavljeno

Snijeg je zahvatio i sjever Italije gdje je usporio promet u gradovima i na autocestama. Osim Lombardije i njegova glavnoga grada Milana, snijeg je zabijelio sjeverozapad zemlje, regije Pijemont i Emiliju Romagnu.

Oko 1.500 kilometara autocesta na kojima pada snijeg, još su u funkciji, javio je talijanski centar.

Središte Venecije bilo je u srijedu pod vodom zbog pojave "acque alte" koja je povisila razinu mora do 111 cm.

U Rimu je narastao vodostaj rijeke Tibar zbog obilnih kuša koje zadnjih dana padaju u talijanskoj metropoli, no straha od poplava nema.

Snijeg je poremetio autobusni i željeznički putnički promet u gotovo cijeloj Sloveniji s kašnjenima od 30 do 60 minuta. I automobilski promet usporen je u gotovo cijeloj zemlji, te je zabranjen promet teretnih vozila na gotovo svim autocestama.

Nove snježne padaline i niske temperature uzrokovane poljem niskog tlaka "Katharina" i u četvrtak su paralizirale promet u Njemačkoj a meteorolozi bilježe najhladniji početak prosinca od početka mjerenja temperature.

U Njemačkoj stotine otkazanih letova

Foto: ReutersFoto: ReutersNjemačke zračne luke zabilježile su mnogobrojne otkazane letove, djelomično i kao posljedica zatvorenih europskih aerodroma. Najviše letova, više od 250, otkazano je iz muenchenske zračne luke gdje su mnogobrojni putnici bili prisiljeni prespavati u čekaonicama.

Jedan predstavnik njemačke zračne kompanije Lufthansa oštro je napao upravu zračne luke u Frankfurtu zbog nedovoljne pripreme na zimske uvjete te posebice nedovoljan broj uređaja za odleđivanje zrakoplova.

Ogromne poteškoće su zabilježene i u željezničkom prometu gdje je zbog srušenih stabala prekinut promet na mnogim prugama. Željeznički promet otežavaju i sniježni zapusi koji se, posebice na istoku i sjeveru zemlje, stvaraju zbog jakog istočnog vjetra.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika