02.12.2010. / 18:00

Autor: Martina Čizmić

Tračevi činovnika iz Unije: 'Hrvatska je 2004. bila puno spremnija za EU od divljih Rumunja'

"Hrvatska je, Patten je rekao, vjerojatno puno bolje pripremljena za članstvo u EU od Bugarske i Rumunjske, koje će po svemu sudeći u uniju ući ranije. Rumunjska je, poglavito "divlja nacija".", stoji u depešu

Hrvatska je trebala ući u EU prije Bugarske i RumunjskeHrvatska je trebala ući u EU prije Bugarske i RumunjskeWikiLeaks sustavno objavljuje diplomatske depeše i sa svakom novom objavom sve više šokira svjetsku javnost. Posljednji u nizu depeš koji je originalno poslao američki veleposlanik u Bruxellesu, Rockwell Schnabel krajem travnja 2004. godine spominje i Hrvatsku.

Schabel je depeš poslao nakon večere s bivšim europskim povjerenikom za vanjske poslove Chrisom Pattenom i sadrži njegovo viđenje cijelog niza tema vezanih za Europsku uniju.

Dio koji je posebno pobudio pozornost odnosi se na Pattenovo razmišljanje o proširenju EU.

"Hrvatska je, Patten je rekao, vjerojatno puno bolje pripremljena za članstvo u EU od Bugarske i Rumunjske, koje će po svemu sudeći u uniju ući ranije. Rumunjska je, poglavito "divlja nacija".", stoji u depešu koji je objavljen na WikiLeaksu.

Američki diplomat dodaje i kako su obojica istaknuli da ih je iznenadilo izvješće tadašnje glavne tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte o punoj suradnji Hrvatske sa Sudom iako je u to vrijeme Ante Gotovina i dalje bio na slobodi i sumnjalo se da se skriva u Hrvatskoj.

S obzirom na to da su Rumunjska i Bugarska punopravnim članicama EU postale 2007. godine, a Hrvatska bi to mogla tek sljedeće godine, ovi podaci samo potvrđuju ono što čelnici EU godinama govore. Da je primanje tih dviju država u europsku obitelj bila greška te da takvu grešku neće više ponoviti. To je ujedno i razlog zbog kojeg Hrvatska ima drugačiji pristupni put te se njene reforme i napretci u prihvaćanju europske pravne stečevine promatraju s posebnom pozornošću.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 02.12.10. 18:51

.... da, i sta sada ?! To su cinjenice koje su vec godinama poznate ! Ali posto imamo vlade, koje se iznimno vole nagnuti za EU gangbang, jos i danas nismo u uniji ! Sex sales !! Moje ne za EU, nadam se da ce i vecina gradana konacno progledati, i shvatit kamo i kome mi to srljamo !


registracija
23/8/09

xaron, 02.12.10. 22:47

Problem sa ovim Nacionalom je da nakon Pukanica
nitko nema petlju da napise ista iskreno. Naravno da su svi znali sve o nama, Bugarima i Rumunjima.
Razlika je u tome sto je EU korumpirala "nase" politicare, te preko njih vrsila prtisak na Hrvate u BH
da se rsele ili pristanu na vladavinu bosnaka. Niti
jedan nas politicar (ukljcujuci Josipovica ) nije ni
pokusao da kontrira EU po bilo kom osnovu, te smo
predali generale, teritorije...i tko zna sto cemo jos predati za NISTA. Jedino sto gradjani mogu uciniti je glasovati NE EU i tako nasim korumpiranim politicarima onemoguciti da nezasluzno zasjednu na visoko placena mjesta u EU strukturama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika