02.12.2010. / 20:45

Autor: Martina Čizmić

NASA-ino iznenađenje: Otkrivena bakterija koja može pomoći u potrazi za izvanzemaljskim životom

Ono što posebno iznenađuje je da je bakterija pronađena u jezeru u Kaliforniji i arsen koji je ugradila u svoje stanice potječu iz tog jezera. To dokazuje da bakterija nije došla iz svemira, već da se prilagodila okolišu

Bakterija GFAJ-1A koja je zamijenila fosfor arsenom u svom DNABakterija GFAJ-1A koja je zamijenila fosfor arsenom u svom DNAVeliko iznenađenje koje je NASA najavila u stvarnosti je veoma malo. Naime, radi se o bakteriji koja po izgledu nije ništa drugačija od drugih bakterija koje se mogu pronaći na Zemlji. No, ono što ju čini posebnom je činjenica da ona nije sastavljena od šest osnovnih elemenata od kojih su sastavljeni ostali živi organizmi na ovom planetu.

Zlatno je pravilo biokemije da se svaki živi organizam sastoji od najmanje šest elemenata - ugljika, vodika, kisika, dušika, sumpora i fosfora. No, bakterija koju su otkrili znanstvenici u NASA-i, zamijenila je fosfor otrovnim spojem arsenom.

Ono što posebno iznenađuje je da je bakterija pronađena u jezeru u Kaliforniji i arsen koji je ugradila u svoje stanice potječu iz tog jezera. To dokazuje da bakterija nije došla iz svemira, već da se prilagodila okolišu.

"Trenutno ne znamo da li je ovo jednostavo nevjerojatna nesreća koja se pojavljuje samo na Zemlji ili da li je to prirodni razvoj temelja biološki prihvatljivog svemira u kojem se život pojavljuje gdje god postoje uvjeti za život slični onima na Zemlji", rekao je profesor sa Sveučilišta Arizona Paul Davies.

Znanstvenici ističu kako ovo otkriće dokazuje da život može obitavati i izvan tradicionalnih shvaćanja i pravila koja su do sad bila prihvaćena. Saznanja do kojih su znanstvenici Felisa Wolfe-Simon, Paul Davies i Ariel Anbar došli tijekom istraživanja pokazuju kako je moguće da se život razvije i u uvjetima koji nisu tako gostoljubivi kao ovi na zemlji, što je prvi korak prema dokazivanju mogućnosti postojanja izvanzemaljskog života u svemiru.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika