03.12.2010. / 07:15

Autor: Hina

Zemlje OESS-a nisu uspjele donijeti plan za jačanje organizacije

Pedeset i šest zemalja OESS-a koje u Kazahstanu sudjeluju na prvom sastanku na vrhu u posljednjih jedanaest godina u četvrtak nisu uspjele donijeti akcijski plan za jačanje te organizacije, izjavila je na skupnoj sjednici predstavnica Europske unije.

Šefovi država koji su sudjelovali na summitu (Reuters)Šefovi država koji su sudjelovali na summitu (Reuters)Pedeset i šest zemalja OESS-a koje u Kazahstanu sudjeluju na prvom sastanku na vrhu u posljednjih jedanaest godina u četvrtak nisu uspjele donijeti akcijski plan za jačanje te organizacije, izjavila je na skupnoj sjednici predstavnica Europske unije.

"Žalosno je što se nismo uspjeli dogovoriti o akcijskome planu", rekla je nakon sastanka ta diplomatkinja čije ime nije objavljeno.

Zemlje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) samo su prihvatile "Izjavu iz Astane", čiji sadržaj još nije objavljen, rekao je predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

U tom se dokumentu ponovno potvrđuju načela OESS-a, organizacije utemeljene 1973. u jeku Hladnoga rata sa zadaćom da osnaži povjerenje i sprječava sukobe dvaju blokova.

Europska diplomatkinja također je istaknula da Europska unija i dalje priznaje "suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Gruzije", što je bilo jedno od gorućih pitanja na sastanku u kazahstanskoj prijestolnici u srijedu i u četvrtak.

Rusija je upozorila da će se usprotiviti svakom dokumentu koji bi priznavao cjelovitost gruzijskog teritorija budući da je nakon rata u kolovozu 2008. priznala neovisnost dviju gruzijskih pobunjenih pokrajina.

Predstavnica Kanade izrazila je pak žaljenje "što nije bio moguć konsenzus o zamrznutim sukobima" na području bivšega Sovjetskog Saveza - o pitanju Gruzije, separatizmu u Pridnjestrovlju, proruskom području u Moldaviji i azerbajdžansko-armenskom sukobu zbog Nagorno-Karabaha.

Predstavnik Rusije - koja podupire režim u Pridnjestrovlju i koja je u središtu sukoba u Gruziji - ocijenio je pak da je "učinjeno sve" kako bi se postigao konsenzus o akcijskom planu, dodajući da je za neuspjeh sastanka na vrhu kriv "ideološki pristup" nekih država.

OESS je "talac unaprijed smišljenih političkih stajališta", dodao je.

U srijedu su na summitu sudjelovali ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, američka državna tajnica Hillary Clinton, francuski premijer Francois Fillon i njemačka kancelarka Angela Merkel, koji su nastavak pregovora povjerili svojim predstavnicima.

Vezane vijesti

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatski vaterpolisti osvojili Svjetsku ligu

Hrvatska vaterpolska reprezentacija po prvi puta je osvojila Svjetsku ligu svladavši u finalnom dvoboju u Almatyu Španjolsku boljim izvođenjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika