03.12.2010. / 08:35

Autor: Hina

WikiLeaks objavio naputak Clinton za prikupljanje podataka u Sloveniji

WikiLeaks je u noći sa četvrtka na petak objavio povjerljivi naputak State Departmenta veleposlanstvu SAD u Ljubljani iz lipnja 2009., u kojem se traži prikupljanje podataka o svim ključnim elementima slovenske politike, uključujući odnose s Hrvatskom, ali i osobnih podataka slovenskih čelnika.

Hillary Clinton (Reuters)Hillary Clinton (Reuters)WikiLeaks je u noći sa četvrtka na petak, nekoliko sati prije ukidanja domene, objavio povjerljivi naputak State Departmenta veleposlanstvu SAD u Ljubljani iz lipnja 2009., u kojem se traži prikupljanje podataka o svim ključnim elementima slovenske politike, uključujući odnose s Hrvatskom, ali i osobnih podataka slovenskih čelnika.

Dokument pod oznakom R 162148Z, klasificiran je kao tajni (SECRET//NOFORN), datiran sa 16. lipnja 2009. i označen da potiče od državne tajnice Hillary Clinton. Diplomatska bilješka sadrži cjelovit tekst NHCD-a (National HUMINT Collection Directive) o Sloveniji, kao i zahtjev za stalno izvještavanje State Departmenta o biografskim podacima vezanim za Sloveniju.

Kao prvi prioritet prikupljanja podataka o vanjskim odnosima i energetskoj sigurnosti Slovenije, traže se podaci o odnosima i sporovima sa susjedima u regiji, te o odnosima s EU, SAD-om i međunarodnim organizacijama. U naputku se traže "planovi i napori glede suradnje s regionalnim susjedima, uključujući Rusiju. Planovi i napori da surađuje sa susjedima na energetskoj sigurnosti".

Također se traže "detalji o sporovima sa susjedima, posebno s Hrvatskom. Vojni razmještaj i odnosi na Balkanu. Planovi i napori za promicanje demokracije u istočnoj Europi i na Balkanu. Planovi i napori glede Kosova i Moldavije, te politika, planovi i napori prema obrani od balističkih projektila (BMD)".

U dokumentu se ističe da se "obavještajna zajednica oslanja na izvještajne službenike State Departmenta za većinu biografskih podataka koji se prikupljaju diljem svijeta". U dijelu naputka o slovenskom čelništvu traže se "biografski, osobni, zdravstveni, biometrijski, financijski" podaci, zatim "informacija o ranjivosti sadašnjih i novih čelnika i savjetnika".

Također se traže podaci o njihovim "ciljevima, strategijama, naporima, autoritetu i odgovornostima", te o filozofijama i motivima koji iza njih stoje, o utjecajima, savjetnicimaa, pristašama i protivnicima. Među ostalim traženim podacima su oni o "korupciji među visokim dužnosnicima, uključujući izvanproračunsko financiranje za potporu najvišim čelnicima".

U naputku se kaže kako izvještajni službenici trebaju uključiti što više moguće sljedećih informacija koje se odnose na osobe povezane sa Slovenijom: "ured i organizacijska titula, imena, nazive radnih mjesta i druge informacije s posjetnica - brojeve telefona, mobitela, pagera i faksova; kontaktne podatke, kao što su telefonski imenici, e-mail adrese, korisnička imena na internetu i intranetu, internet adrese e-maila, web-identifikaciju URL-ova, brojeve kreditnih kartica i brojeva računa, brojeve računa 'frequent flyera', radni raspored i druge relevantne biografske podatke".

U izvješćima američkih i svjetskih medija o ovotjednoj WikiLeaksovoj objavi 250.000 povjerljivih diplomatskih bilježaka State Departmenta, najviše je kritika upućeno SAD-u zbog naputka o špijuniranju visokih dužnosnika UN-a, među njima i glavnog tajnika Ban Ki-moona i najviših dužnosnika niza zemalja, uključujući prikupljanje osobnih i biometrijskih podataka. Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley opetovano je odbacio te kritike, ističući da američki diplomati samo obavljaju svoj posao kao i svi drugi diplomati, i ne bave se špijuniranjem.

Vezane vijesti

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu su se složili oko potrebe suradnje kada je riječ o… Više

Komentari

registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 11:56

kako amere nije stid....neka se poklope usima i sute.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika