03.12.2010. / 11:26

Autor: Martina Čizmić

Hakom: Obavezno registrirati sve korisnike mobitela do rujna 2011.

Rješenja su donesena nakon provedenog stručnog nadzora nad sva tri operatora usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskom mrežama – T-Hrvatskom Telekomu, VIPnetu i TELE2.

Svi korisnici mobilnih telefona morati će se identificiratiSvi korisnici mobilnih telefona morati će se identificiratiHrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije priopćila je danas kako je doneseo rješenje prema kojem pružatelji usluga mobilne telefonija moraju omogućiti trenutačnu identifikaciju novih korisnika do 1. ožujka 2011., dok je za postojeće korisnike taj rok 1. rujna 2011. godine.

Kako stoji u službenom priopćenju iz HAKOM-a, oni su po službenoj dužnosti proveli stručni nadzor nad provođenjem odredbi propisanih člankom 108. Zakona o elektroničkim komunikacijama nad sva tri operatora koji pružaju usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama. Ovim člankom se, između ostalog, uređuje obveza trenutačne identifikacije korisnika usluga.

"Stručnim nadzorom je utvrđeno da niti jedan od operatora nije u potpunosti omogućio trenutačnu identifikaciju korisnika usluga operativno-tehničkom tijelu nadležnom za nadzor elektroničkih komunikacija. Iz tog razloga je donesenim rješenjima naređeno uklanjanje utvrđenih nepravilnosti u jedinstveno određenim rokovima", stoji u priopćenju.

Ukoliko mobilni operater to ne učini, Hakom ga može kazniti novčanom kaznom u visini dvadeset prosječnih plaća, a ukoliko se i nakon toga ogluši svaka sljedeća kazna biti će dvostruka.

No, zanimljivo je da se Hakomu u rješenju objavljenom na njihovim web stranicama potkrala smiješna greška. U rješenju upućenom Tele2 u paragrafu koji se odnosi na kaznu stoji kako će "U slučaju nepostupanja po ovom rješenju, nadzornik će izreći odgovornoj osobi u trgovačkom društvu VIPnet d.o.o. upravnu mjeru izraženu u novčanom iznosu u visini do dvadesetostruke prosječne plaće u Republici Hrvatskoj u proteklom tromjesečju".

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika