03.12.2010. / 13:34

Autor: Hina

Antunović o napisima u WikiLeaksu: 'Ruske rakete bile su ilegalne, štitila sam interese RH'

"Bila sam ministrica obrane, gradila sam dobre odnose sa zemljama partnerima u području sigurnosti i obrane i čuvala interese Republike Hrvaske. To je točno", kazala je Antunović

Željka Antunović i Ivan Jarnjak (Pixsell)Željka Antunović i Ivan Jarnjak (Pixsell)Saborska zastupnica SDP-a i bivša ministrica obrane Željka Antunović nije danas htjela konkretno odgovoriti je li u vrijeme dok je vodila MORH pregovarala sa SAD-om o predaji raketnog sustava S-300, poručivši tek da je gradila dobre odnose sa zemljama partnerima u području sigurnosti i obrane i pritom čuvala nacionalne interese.

Mediji su danas prenijeli bilješke objavljene na internetskoj stranici WikiLeaks u kojima se navodio da je SAD 2003. bio zainteresiran da od MORH-a dobije ruski raketni sustav S-300 koji je Hrvatska nabavila 1995. kako bi njihovo zrakoplovstvo moglo testirati nove generacije borbenih aviona.

Prema bilješci koju je navodno sastavio tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Ralph Frank, Antunović je vrlo usko surađivala s američkim vojnim izaslanikom u Zagrebu kako bi Washington dobio sustav.

"Bila sam ministrica obrane, gradila sam dobre odnose sa zemljama partnerima u području sigurnosti i obrane i čuvala interese Republike Hrvaske. To je točno", kazala je Antunović novinarima u Saboru upitana jesu li točni medijski napisi. Dodala je da dio medijskih napisa nije točan.

"Taj sustav je, kao što cijela javnost zna, bio ilegalno nabavljen i predstavljao je veliki problem za hrvatsku državu i Hrvatsku vladu", kazala je Antunović i napomenula da je to naoružanje zatekla "u stanju u kojem se i dalje pokušavalo na ilegalni način s tim naoružanjem manipulirati".

"Zaštitila sam naoružanje i do kraja mandata zaštitila i ključne interese RH", naglasila je Antunović dodajući da ne zna što se s njime događalo nakon promjene vlasti.

"Što se nakon toga s tim naoružanjem dogodilo morate pitati aktualnu vlast. Da je to prodavala Račanova vlada, onda bi se znalo kud je prodano, ne bi sigurno bilo prodavano na ilegalan način, ovako ne znamo gdje je to oružje završilo", kazala je Antunović.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 13:45

napisi gdje su rakete


registracija
3/12/10

gordanMM, 03.12.10. 14:35

A što mislite zašto su Amerikanci dozvolili ulazak lopinama Sanaderu i Žužulu?
S300 je Sanader prodao Amerima ili Izraelcima, u zamjenu za azil i lovu.
Trebalo bi provjerit revizijska izvješća za MORH i vidit ima li većeg priljeva sredstava, što bi trebalo bit ako je s300 prodan po zakonu. Ali, izgleda da je i to Sanader uspio ukrast.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika