03.12.2010. / 14:42

Autor: Nacional.hr

2010. - godina koja je obilježena temperaturnim rekordima

Profesor Phil Jones iz CRU-a izjavio je kako su zadnjih deset godina najtoplije u povijesti što samo potvrđuje napredak globalnog zatopljavanja, uzrokovanog efektom staklenika

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO) u 2010. godini visoke temperature su u nekim područjima Rusije, Kanade, Grenlanda, Sjeverne Afrike, Kine i Južne Azije oborile nekoliko rekorda, potvrdivši kako je ova godina među tri najtoplije od kad postoje mjerenja, izvještava BBC. Analize globalnih temperatura u SAD-u dokazuju kako je tekuća godina do kraja listopada bila najtoplija od 1850. godine.

Nasa tvrdi kako je globalna prosječna temperatura bila viša za 0.58 stupnja celzijusa, dok National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) tvrdi kako se radi o povećanju za 0.54 stupnja. Britanski Meteorološki ured i Climatic Research Unit (CRU) sa sveučilišta East Anglia isto ovu godinu stavljaju na prvo mjesto, koje dijeli s 1998. godinom kojom je dominirao El Nino. U analizi Meteorološkog ureda najavljuje se kako bi ova godina ipak mogla zauzeti drugo ili treće mjesto najtoplijih, zbog toga što se nastavlja utjecaj La Nine te što ova godina još nije gotova.

Ured najavljuje kako će 2011. godina biti hladnija, ali ipak iznad prosjeka razdoblja 1961-90 godine, uz La Ninu koja će utjecati na hladnije more u istočnom Pacifiku što će sniziti globalnu temperaturu. Profesor Phil Jones iz CRU-a izjavio je kako su zadnjih deset godina najtoplije u povijesti što samo potvrđuje napredak globalnog zatopljavanja, uzrokovanog efektom staklenika. Jones nastavlja kako danas meteorološki fenomeni poput El Nina i Sjeverno atlanske oscilacije utječu na različitost vremenskih prilika i temperatura između godina. Kanadi je ovo najtoplija godina, Pakistan su poharale poplave, a Amazona je zabilježila strahovite suše.

Vezane vijesti

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

U dijelu Gorskog kotara pada snijeg, a jutros u 9 sati na meteorološkoj postaji Parg kod Čabra, gdje pada jak i neprekidan snijeg, izmjerena je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika