03.12.2010. / 14:58

Autor: Hina

U ponedjeljak presuda u "aferi kamioni": Rončević će vratiti 10 milijuna kuna?

Aferi "kamioni" Vilajtović je pridao i politički značaj podsjećajući da je još na početku postupka tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio da je pokretanje istrage protiv Rončevića bio uvjet za otvaranje poglavlja 23. u pregovorima s Europskom unijom

Berislav RončevićBerislav RončevićPresuda bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u aferi "kamioni" biti će objavljena u ponedjeljak 6. prosinca u 9 sati na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu su obrana i USKOK danas iznijeli svoje završne govore.

I dok je USKOK uvjeren da je tijekom desetomjesečnog suđenja dokazao da su Rončević i Bačić nabavom skupljih i nekvalitetnijih Ivecovih kamiona oštetili državu za 10,2 milijuna kuna, obrana smatra da sud treba donijeti oslobađajuću presudu.

"USKOK nije naveo koju i kakvu su imovinsku korist optuženici pribavili drugoj osobi i tko je ona. Također nije utvrđeno na koji su način prouzročili štetu i kojim je radnjama Rončević iskoristio položaj, odnosno što je učinio suprotno zakonu", kazao je Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Aferi "kamioni" Vilajtović je pridao i politički značaj podsjećajući da je još na početku postupka tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio da je pokretanje istrage protiv Rončevića bio uvjet za otvaranje poglavlja 23. u pregovorima s Europskom unijom.

"Očekujem da će se sudsko vijeće oduprijeti brojnim pritiscima kojima je bilo izloženo i donijeti oslobađajuću presudu", kazao je Vilajtović.

Obrana je u završnim govorima ponovila svoje tvrdnje da jeftiniji MAN-ovi kamioni nisu udovoljavali potrebama Hrvatske vojske jer nisu koristili gorivo koje propisuju NATO standardi i nisu imali dovoljnu nosivost. No, tvrde da pozadina problema nisu razlike u kamionima marke Iveco i MAN nego što ugovor nije sklopljen s Mercedesom koji je, kako tvrde, vladinim dužnosnicima isplaćivao milijunske iznose mita.

Bačićev odvjetnik Ivo Farčić kazao je da, osim iskaza svjedoka, optužnicu nije potvrdilo niti jedno od provedenih vještačenja, zbog čega ne stoje teze optužbe da je nanasena šteta proračunu i da je postojala neka bolja opcija.

USKOK suprotno tome tvrdi da su upravo vještačenja dokazala da su jeftinija MAN-ova vozila bila kvalitetnija. Njihovu je nabavu, nakon opsežnih testiranja, preporučio i Glavni stožer Oružanih snaga, tvrde tužitelji ističući da nitko od stručnih osoba iz MORH-a Rončeviću nije rekao da MAN-ovi kamioni ne udovoljavaju uvjetima natječaja, kako je u svojoj obrani ustvrdio bivši ministar.

Smatraju da niz dokaza, u prvom redu iskazi svjedoka, ukazuju da je sve napravljeno kako bi se pogodovalo tvrtci kod koje su kupljeni Ivecovi kamioni.

Sporna vozila isporučena su bez svih potrebnih dijelova, zahvaćena korozijom i iz njih je curilo ulje, a za isti se novac mogao nabaviti veći broj kvalitetnijih kamiona, kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić. Ustvrdila je da je Rončević cijelo vrijeme bio svjestan protupravnosti u koje se upustio, što, po njenom mišljenju, dokazuje i nevjerodostojno izvješće upućeno predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću.

Zatraživši da se Rončevića i Bačića proglasi krivima predložila je i da ih se presudom obveže na povrat 10,2 milijuna kuna za koje su navodno oštetili državu.

"Kao posebno otegotnu okolnost treba uzeti u obzir da su iskoristili pozicije u Ministarstvu obrane od kojega ovisi vojna i obrambena sigurnost države", istaknula je tužiteljica.

Izlazeći sa suda Rončević je kazao da je njegova savjest od početka postupka potpuno mirna te da spokojno čeka presudu ma kakva ona bila.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 03.12.10. 15:13

Pa naravno, kako da ga savjest peče kad se zna da čim postaneš član zločinačke organizacije ona mora biti odstranjena.


registracija
1/1/70

, 03.12.10. 16:33

30 godina stroge robije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika