04.12.2010. / 09:00

Autor: Deutsche Welle

Provjereno: 3 najučinkovitija načina kako izbjeći višak kilograma

Sve je u vašim rukama. Protiv viška kilograma možete se boriti. Sljedeći savjeti pomoći će vam da spriječite nastanak viška kilograma ili da ih se riješite

Jedite vrijednu prirodnu hranu. To znači, mnogo namirnica biljnog podrijetla: voće, povrće, kruh, proizvodi od žitarica (müsli, valjuške od povrća i sl.), riža, tjestenina, krumpir, začini.

Umjereno s namirnicama životinjskog podrijetla: mlijeko i mliječni proizvodi (sir, jogurt, vrhnje), meso, kobasice, jaja, riba. Pažljivo s masnoćama, uljima, zalogajčićima, i slatkišima: maslac, margarin, mast, masnoće za pečenje i prženje, ulja, čokolada, čips, grickalice, orašasti plodovi, pomfrit, gumeni bomboni, keksi, kolači, torte, alkoholna pića. Potrebno je držati ti sljedećega:

6 porcija tekućine (pića s malo kalorija)

5 porcija voća i povrća

4 porcije žitarica, kruha i priloga

3+1 porcija mlijeka, mliječnih proizvoda, mesa, jaja ili ribe

2 porcije jestivih ulja i masnoća

1 porcija (maksimalno) slatkiša, grickalica ili alkohola

Provjerite svoje prehrambene navike

Način na koji jedete također može uzrokovati debljanje. Često jedete ispred televizora, često u žurbi? Umjesto da jedete brzo, žvačite svaki zalogaj 20 puta i produžite vrijeme za obrok na barem 20 minuta. Ne preskačite međuobroke - isplanirajte 5 pravih obroka na dan. Ne morate uvijek počistiti tanjur. Prestanite jesti kada ste siti, a ne kada na tanjuru više nema hrane. Jedete li kada ste pod stresom? Prestanite! Stresa se rješavajte tjelesnom aktivnošću. Ako jedete kada imate problema ili kada se dosađujete, nađite neku vrstu razonode: šećite, izađite u kino ili slušajte glazbu. Ukoliko često jedete ispred televizora, neka se na vašem meniju nađe primjerice usitnjeno voće.

Krečite se!

Kako bi postali i ostali mršavi i zdravi, uvedite u svakodnevicu što više tjelesne aktivnosti. Izbjegavajte pokretne stepenice i dizala. Dobre stare stepenice mnogo su bolje za vašu liniju! Auto ostavite kod kuće i što više poslova i obaveza u gradu obavljajte pješice. Jeftinije je, zdravije i bolje za okoliš. Ne ostavljajte brisanje prašine ili košnju trave samo za vikend - poslove oko kuće i vrta obavljajte svakodnevno. Sportom možete najbolje doći do lijepo oblikovanog i zdravog tijela - počnite se stoga baviti svojim omiljenim sportom. Na poslu sjedite pred računalom, a doma pred televizorom? Smanjite vrijeme provedeno sjedeći i pokrenite se.

Ponuda je ogromna: tablete za smanjenje apetita, čajevi za mršavljenje, tablete za izbacivanje vode i štetnih tvari ili sredstva za pročišćavanje - i svi ti proizvodi obećavaju prava čuda. No mnogi od ovih preparata zapravo nemaju nikakav učinak, a neki su čak i štetni. Tablete i posebne dijete imaju smisla jedino kod ekstremnog viška kilograma na početku terapije. O tome će ipak morati odlučiti vaš liječnik.

Koje dijete imaju smisla?

Dijeta ima na pregršt, ali nemaju sve baš mnogo smisla. Dobra dijeta temelji se na raznolikoj prehrani, koja je ukusna i zasitna. U takvo dijeti nema zabrana. Osim toga, ta dijeta trebala bi uzimati u obzir želje i ukus svake osobe. Uz dobru dijetu kilogrami se skidaju postepeno. I na kraju, uz dobru dijetu ćete usvojiti i nove prehrambene navike i novi stil života. Ukoliko izbor namirnica nije raznolik (najmanje pet različitih namirnica na dan) dijeta je loša.

Dijeta osim toga ne bi smjela obećavati smanjenje kilograma bez promjene prehrambenih navika te gubitak kilograma u kratkom vremenskom razdoblju (npr. tri kilograma u tri dana). Isto tako ne smije savjetovati uporabu čudotvornih preparata za mršavljenje te jamčiti uspjeh.

Nemojte dopustiti da vam dijeta prijeđe u naviku. Tijelo se za vrijeme dijete privikne na smanjen unos energije i počinje štedjeti energiju. Čim prekinete dijetu i počnete normalno jesti, spremnici energije brzo će se napuniti i tijelo će se pripremati na sljedeće razdoblje gladovanja. Često se dogodi da zbog toga dobijemo više kilograma nego što smo dijetom izgubili (poznati jojo-efekt). Dugoročno gledano, željene rezultate možete postići samo promjenom prehrambenih navika i s puno kretanja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kako se pripremiti za dijetu

Kako se pripremiti za dijetu

Najlakše je samo reći da ćete početi od ponedjeljka, a najteže je odrediti kojeg ponedjeljka. Odluka o odlasku na dijetu nikad nije lagana. Postoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika