04.12.2010. / 09:44

Autor: Hina

Josipović o kriminalu u pretvorbi: 'Poduzeća su namjerno uništavana zbog privatnih interesa'

Pretvorba i privatizacija su bile nužni procesi ali su provedene na nakaradni način s dugoročnim ekonomskim, moralnim i razvojnim posljedicama, ustvrdio je predsjednik istaknuvši da je unatoč tome mnogo sudionika tih procesa, a možda i većina, sudjelovala časno

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović rekao je na savjetovanju u Opatiji kako za pokretanja postupaka za pretvorbeni i privatizacijski kriminal ne treba nijedan dodatni zakon jer je donošenjem ustavnih izmjena već ukinuta zastara za ta djela.

Josipović je sinoć na savjetovanju Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u Opatiji održao predavanje o ustavnopravnim odrednicama zastare, odnosno njezina ukidanja za kažnjiva djela iz pretvorbe i privatizacije te ratnog profiterstva, ocijenivši da je odluka o ukidanju te zastare bila dobra jer se time poručuje da se ne kažnjava poduzetništvo, nego oni koji su krali u velikim razmjerama pa će to služiti i kao poticaj pravom poduzetništvu.

Predsjednik Josipović izložio je postupak donošenja izmjene Ustava kojom je ukinuta zastara za ova kažnjiva djela od prve inicijative 2003. godine, u kojoj je, kako je naveo, on bio jedan od pokretača. Jedino Ustavom je bilo moguće sanirati nevoljkost države da progoni očigledni kriminal u pretvorbi i privatizaciji jer je očito taj kriminal imao poveznicu s politikom jer inače ne bi bio moguć, ustvrdio je. Ciljevi predlaganja takve izmjene bili su omogućavanje sanacije divlje i nezakonite pretvorbe, privatizacije i ratnog profiterstva i kažnjavanje odgovornih, uz usklađivanje s europskim konvencijama, kazao je Josipović.

Pretvorba i privatizacija su bile nužni procesi ali su provedene na nakaradni način s dugoročnim ekonomskim, moralnim i razvojnim posljedicama, ustvrdio je predsjednik istaknuvši da je unatoč tome mnogo sudionika tih procesa, a možda i većina, sudjelovala časno.

Nakon donošenja izmjena Ustava u lipnju ove godine te nakon što se počnu pokretati postupci temeljem ukidanja zastare nije dobro otvarati hajke nego se treba koncentrirati na slučajeve u kojima je počinjena iznimno velika šteta, rekao je Josipović.

Negativne posljedice pretvorbe i privatizacije bile su, po nalazima državne revizije iz 2004. godine, smanjenje ukupnog društvenog kapitala za tadašnjih četiri milijarde njemačkih maraka, gubitak posla za 370.000 ljudi, odlazak 22 posto poduzeća u stečaj, značajno smanjenje kapitala poduzeća, rekao je. Poduzeća su namjerno uništavana kako bi se novac iz gospodarstva prelio u privatne džepove, ustvrdio je Josipović.

Iznoseći najnovije podatke Državnog odvjetništva o "pretvorbenim" predmetima do sada, predsjednik je kazao da je takvih predmeta bilo 659, od kojih je u 116 u tijeku izvid, 104 su odbačena ili se odustalo od njih zbog zastare, za 351 predmet je utvrđeno da nema kažnjivog djela a za njih 88 je donesena pravomoćna presuda.

Komentirajući navode DORH-a da se za početak postupanja u skladu s ustavnom izmjenom o ukidanju zastare čeka donošenje novog kaznenog zakona, Josipović je kazao da je to nepotrebno jer, po njegovu mišljenju, donošenjem ustavnih izmjena već je ukinuta zastara.

Predsjednik Josipović je rekao da su otvorena pitanja vezana uz ovo područje: zbog čega je državna revizija podnijela najmanje prijava za ta kažnjiva djela od svih nadležnih tijela; što je s povratom imovine stečene pretvorbenim kriminalom, istaknuvši da ne zna da je igdje do sad vraćena ta imovina; te što je s počinjenom štetom, odnosno privatnim parnicama u tim predmetima.

U predmetima oduzeta protupravno stečena imovina može se ulagati u mirovinske fondove, predložio je Josipović, kazavši da bi se time bar djelomice obeštetili oni koji su najviše izgubili u pretvorbi i privatizaciji. Dio predmeta se može provesti neposredno a dio nakon dogradnje nadležnih pravosudnih institucija, i to posebno kroz reformu pravosuđa, kazao je predsjednik Josipović.

Savjetovanje završava sutra.

Vezane vijesti

Zbog Opatije žrtvuju ulazak u EU

Zbog Opatije žrtvuju ulazak u EU

Dok se u Bruxellesu prezentira novi akcijski plan za ispunjenje obveza prema Europskoj uniji, vladajuća koalcija niže odluke koje ne samo da nisu u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 04.12.10. 09:57

joj, predsjedniče! a ja mislio da nas je kineski proizvod uništio ! izgleda da nije. oni su samo došli na prazno tržište.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika