04.12.2010. / 10:12

Autor: Nacional.hr

MOL stvara nervozu u Banskim dvorima: Vlada strahuje da INA ne završi u ruskim rukama

Iako im osim postizanja većinskog udjela ne treba veći motiv za kupnju Ine, dobro upućeni izvori tvrde i to da će MOL ovim ojačati svoju poziciju u pregovorima oko plinskog biznisa, ali i u eventualnim istragama koje bi se mogle ticati uloge te tvrtke u preuzimanju Podravke

Akcija MOL-a u kojoj ta naftna kompanija želi steći većinski paket u Ini bila je samo pitanje dana ili tjedna, eventualno mjeseca, i doista nikoga ne bi smjela iznenaditi.

Uz to što Hrvatsku drma kriza i cijena od tisuću kuna veća od burzovne izgleda više nego privlačno, MOL-ovci su očito strpljivo čekali i na to da dođe red na mađarsko predsjedanje Europskom unijom. Kako u tom šestomjesečnom razdoblju od 1. siječnja do 30 lipnja Hrvatska planira završiti svoje pregovore, jasno je da se neće htjeti zamjeriti MOL-u, pa time ni mađarskoj Vladi koja itekako vodi računa o interesima te kompanije iako u njoj nema vlasnički udio, piše Novi list.

Jedini način na koji MOL može spriječiti da postane većinski vlasnik najveće kompanije u zemlji bila bi protuponuda s barem istom cijenom, ali to je iluzorno očekivati jer država nema potrebnih 2,24 milijarde kuna. Neki članovi Vlade neslužbeno kažu da bi takva akcija čak bila i uzaludna jer su uvjereni da MOL već ima većinski paket u Ini.

Ono od čega u Vladi najviše strahuju je da bi MOL, kad u Ini stekne većinski udio, tu tvrtku mogao prodati nekom trećem, primjerice ruskom Surgutneftegasu koji ima udio u MOL-u od 21,2 posto. Mađarska Vlada već je priznala da pregovara o otkupu tog udjela, a Ruse bi zauzvrat sigurno odobrovoljio većinski paket u Ini, čime bi u potpunosti zavladali tržištem nafte u regiji.

Iako im osim postizanja većinskog udjela ne treba veći motiv za kupnju Ine, dobro upućeni izvori tvrde i to da će MOL ovim ojačati svoju poziciju u pregovorima oko plinskog biznisa, ali i u eventualnim istragama koje bi se mogle ticati uloge te tvrtke u preuzimanju Podravke.

Izvori bliski mađarskoj tvrtki za Novi list su odbacili te tvrdnje i ističu da je Mađarima dosta toga da ih se tretira kao lopove i povlači po istražnim povjerenstvima iako su za dosadašnji udio u Ini platili gotovo deset milijardi kuna. Uvjeravaju i u to da će MOL i dalje biti dobar partner Vladi.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 04.12.10. 10:47

Što sada hoćemo?
Prodali smo INA-u, dionice su na tržištu... sada možemo doista samo "strahovati" - Mađari će učiniti što žele i što NJIMA najbolje odgovara, što je i normalno.
A mi se možemo samo praćakati u svojoj blatnoj maloj bari i udarati u domoljubne grudi.


registracija
30/3/09

radar, 04.12.10. 11:53

vlada strahuje
haha


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika