04.12.2010. / 13:19

Autor: Hina

Josipović o promjenama u Vladi: Bude li 'osvježenja' ona trebaju biti poticajna

Josipović se, odgovarajući na pitanje novinara, osvrnuo i na svoje jučerašnje izlaganje na savjetovanju Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u Opatiji gdje je upozorio na negativne posljedice pretvorbe i privatizacije

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatski predsjednik Ivo Josipović izrazio je danas nadu da će, ako dođe do "osvježenja" u Vladi koja je najavila premijerka Jadranka Kosor, ona biti poticajna za njezin rad.

"Ako premijerka kaže da treba, sasvim sigurno treba. Naime, premijerka je ta koja o tome odlučuje i nadam se da će, ako bude te rekonstrukcije, ona biti poticajna za rad vlade", rekao je Josipović, odgovarajući na pitanja novinara trebaju li "osvježenja"u Vladi.

Predsjednik je na novinarska pitanja odgovarao u sklopu tradicionalne "Kave s građanima" u Uredu predsjednika.

Ponudi mađarskog MOL-a za otkupom dionica malih dioničara Ine, kazao je Josipović, nema se što prigovoriti jer je u skladu s načelima tržišne utakmice.

"Međutim, naravno, tu bi trebalo vidjeti da li Vlada ima strateškog interesa i da li bi trebala nastojati da se dobije jednog dana većinsko vlasništvo Ine u hrvatske ruke. No, riječ je o tržišnoj utakmici u kojoj su pravila jasna", dodao j.

Govoreći o poplavama koje su ponovno pogodile Metković, rekao je kako je očito da se puno više moglo napraviti na prevenciji.

"Nažalost nismo izvukli pouku iz zadnje poplave", rekao je Josipović dodavši kako je nužno napraviti sve da se takve poplave više ne ponove.

Iako još nije detaljno proučio novi Zakon o HRT-u, kazao je kako, načelno, smatra da je riječ o "razumnom kompromisu".

"Naravno, nadam se da je računica takva da zaista omogućava HRT-u kao javnom servisu da u punoj mjeri obavlja svoju funkciju, a s druge strane omogućava komercijalnim televizijama da na tržištu ostvare uvjete za svoje postojanje. Na načelnoj razini, čini mi se da je napravljen kompromis", dodao je predsjednik Republike.

Josipović se, odgovarajući na pitanje novinara, osvrnuo i na svoje jučerašnje izlaganje na savjetovanju Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u Opatiji gdje je upozorio na negativne posljedice pretvorbe i privatizacije.

Ponovio je kako najnovije izvješće DORH-a pokazuje da je broj predmeta vezanih uz kriminal u pretvorbi i privatizaciji tri put veći no 2005.

"Tu ima jako puno posla i mislim da je prevažna zadaća da barem oni najteži slučajevi povrede prava i uzurpacije, otimačine, budu sankcionirani i da se dokine ono načelo koje je do sada vrijedilo 'tko je jamio jamio' te da se instalira novo - 'ili plati ili vrati'", naglasio je.

Komentirajući u tom kontekstu rad Državne revizije ocijenio je kako je ona "učinila što joj je bilo zadano", ali i zamjerio što nije podnosila kaznene prijave jer, ističe, Zakon o kaznenom postupku vrlo jasno govori da su državna tijela dužna prijaviti ona kaznena djela koja otkriju u obavljanju svoje dužnosti.

Državna je revizija, rekao je, do 2004. revidirala pola tvrtki, a onda je, upozorio je, Sabor iz nejasnih razloga, koji nisu opravdani, ukinuo Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije.

"Dalje državna revizija nije ni mogla raditi, a do tada, što se tiče revizije, izvješće je bilo prilično detaljno i vrlo informativno i daje podlogu državnim tijelima da nastave na sanaciji pretvorbe i privatizacije", ustvrdio je.

U sklopu druženja s građanima, Josipović je primio i grupu slijepih i slabovidnih mladih osoba koja mu je predstavila projekt multisenzorne Taktilne galerije za slijepe i slabovidne osobe, autorice Nataše Jovičić.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika