04.12.2010. / 21:27

Autor: Hina

Američki veleposlanik u Ljubljani sumnja u autentičnost dokumenta s WikiLeaksa

Slovenski europarlamentarac i bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl rekao je pak u razgovoru za Slovensku televiziju nakon objave razgovora s Mussomelijem da on osobno skoro ne sumnja u autentičnost tog dokumenta

Američki veleposlanik u Sloveniji Joseph Mussomeli izjavio je da sumnja u autentičnost dokumenta koji su ovih dana prenijeli svjetski mediji s WikiLeaksa prema kojemu je američka državna tajnica Hillary Clinton naredila američkim diplomatima u Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj prikupljanje osjetljivih podataka o političarima i poslovnim ljudima, poput podataka o njihovim putovanjima i brojevima kreditnih kartica.

"To bi bilo neprimjereno i neetično", rekao je Mussomeli u subotu u odvojenim razgovorima za Slovensku televiziju i komercjalnu televizijsku postaju POP-TV, dodajući da takva uputstva nije dobio nikad u svojoj diplomatskoj karijeri i da se može posumnjati u autentičnost toga dokumenta.

Mussomeli je rekao da sa slovenske strane nije dobio nikakvu reakciju ili prosvjed nakon objave tog dokumenta ispod kojeg je potpis "Clinton", te da je u vrijeme kad je službovao na Filipinima imao iskustvo s objavom nekog navodnog dokumenta američkog FBI-a koji se kasnije pokazao krivotvorenim.

Slovenski europarlamentarac i bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl rekao je pak u razgovoru za Slovensku televiziju nakon objave razgovora s Mussomelijem da on osobno skoro ne sumnja u autentičnost tog dokumenta.

"Amerika je išla predaleko i izblamirala se pred cijelim svijetom", rekao je Vajgl koji uputstva iz dokumenta smatra izrazom špijunske "histerije" do koje je došlo nakon terorističkih napada Al Kaide 2001.

Vajgl je nesmotrenim ocijenio i ponašanje premijera Boruta Pahora koji je krajem prošle godine na vlastitu inicijativu razgovarao s tadašnjim američkim otpravnikom poslova u Ljubljani, o čemu je preko WikiLeaksa sada procurila njegova bilješka u kojoj se sugerira da je Pahor nudio SAD-u prihvaćanje jednog zatvorenika iz Guantanama u zamjenu za svoj susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Vajgl je rekao da sebe ne smatra zagovornikom konzervativne diplomatske škole, ali da je za konzervativnost kad se radi o biranju sugovornika istoga ranga, te da je Slovenija i ranije u kontaktima sa SAD-om previše koristila neformalne kanale i kontakte preko ljudi koje je SAD angažirao za odnose s pojedinim državama i regijama.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
27/8/10

ciglanailovac, 05.12.10. 08:03

Slovenija da je normalna i demokratska i da ni je nista "duzna" americ,treba da hitno protjera americku diplomaciju zbog ovliko uvreda,koje su 100% istinite,a`l jednom piz.....uvjek piz.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika