05.12.2010. / 09:48

Autor: Deutsche Welle

Simpozij u Sarajevu: Bosna i Hercegovina najveća žrtva raspada SFRJ

Simpozij "Raspad Jugoslavije; procesi, uzroci i pozicija BiH kroz prizmu djelovanja političkog vodstva na čelu sa Alijom Izetbegovićem" su organizirali muzej "Alija Izetbegović" i Fakultet političkih nauka Sarajevo, a cilj skupa bio je s naučne udaljenosti i uz relevantne dokaze evaluirati ulogu prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića

Potpisivanje Daytonskog sporazumaPotpisivanje Daytonskog sporazumaU Sarajevu je održan simpozij o raspadu SFRJ. Na njemu je Stjepan Mesić rekao da je i Franjo Tuđman radio na podjeli BiH. U radu simpozija sudjelovao je i slovenski izvjestitelj za BiH Milan Kučan.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je u uvodnoj riječi da je "BiH najveća žrtva raspada Jugoslavije zbog izgubljenih života ljudi i uništenja materijalnih dobara". Istaknuo je da "BiH nije sama izabrala tu sudbinu te da je bila izložena agresiji".

U radu simpozija sudjelovao je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Govoreći o uzrocima i posljedicama raspada bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ), Mesić je rekao da je i Franjo Tuđman, kao i bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, radio na raspadu BiH.

Želja za proširenjem hrvatskih granica

"Na jednoj smo strani mi u Hrvatskoj s Miloševićem ratovali, a na drugoj se provodila očigledna politika podjele BiH", rekao je Mesić. On je dodao kako je glavni Tuđmanov motiv da se priključi Miloševićevom pokušaju podjele BiH bila "želja za proširenjem granica Hrvatske".Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, koji je također sudjelovao u radu simpozija, osvrnuo se i na europsku budućnost BiH. Izvjestitelj slovenske vlade za BiH Milan Kučan je rekao da ustavne promjene ovise o političarima u BiH, te da će spremnost prema kompromisima pokazati koliko je ova zemlja spremna za europske integracije.

"Budućnost BiH je Europskoj uniji ili neće biti ni BiH ni Europske unije", rekao je Kučan. Naglasio je da su "ustavne promjene stvar političkih čimbenika u BiH, te da je glavni zadatak dogovoriti se, hoće li ove zemlja ići europskim putem ili ne". "Sve ostalo su samo posljedice te odluke", rekao je Kučan.

"Mesić i Kučan su učinili koliko su mogli u vremenu zla i mraka da ta oluja balkanskog ludila ne potraje predugo i da ipak bude zaustavljen", naglasio je Bakir Izetbegović govoreći o raspadu SFRJ. Istaknuo je da je i njegov otac, Alija Izetbegović "činio sve što je mogao ne bi li se izbjegao krvavi raspad bivše SFRJ".

Simpozij "Raspad Jugoslavije; procesi, uzroci i pozicija BiH kroz prizmu djelovanja političkog vodstva na čelu sa Alijom Izetbegovićem" su organizirali muzej "Alija Izetbegović" i Fakultet političkih nauka Sarajevo, a cilj skupa bio je s naučne udaljenosti i uz relevantne dokaze evaluirati ulogu prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
20/11/10

imalkogod, 05.12.10. 10:05

Da se ne zaboravi tko su crnokošuljaši i koje su njihove zasluge:Tuđman i pretvorba citaj ZLOČIN prema svom narodu....rat s bošnjacima,šurovanje sa Slobom...izdaja Posavine...isto tako Vukovara...zločince nagrađivao na mjesto strogo kažnjavanjao...uništio sve tvornice preko Kutle....sve radnike i branitelje izbacio na cestu....izolirao drzavu,doveo istu tik pred bombardiranje od strane NATO,ustoličio kriminalce u vrh državne politike....ja kao Hrvat ga nepočemu dobrom ne pamtim.....a tako misli 80 % Hrvatskog puka...sve ankete koje postave pitanje o Tuđmanu kao osobi...bivaju najnegativnije prema toj MRCINI...eto šta o njemu misle HRVATI.Pametnom dosta,a za mišljenje šačice crnokošuljasa me ni briga nije.


registracija
25/12/09

trta333, 05.12.10. 15:10

Sve ovo oko Bosne i Hercegovine je zajebao Bakirov babo.Da se alija nije poveo za mesićem,koji i danas obilazi koje kakve simpozijume i prodaje muda za bubrege i da se nije opredelio za zapadnu varijantu,sve bi se na ovim prostorima drukčije dešavalo,Da se alija opredelio da ostane u okviru granica SFRJ,rata u BiH ne bi ni bilo.Verovatno bi ga inicirali Hrvati,naročito oni iz Hercegovine,ali ne bi mogli dugo jer Hrvatska u to vreme nije bila spremna za vodjenje rata na dva fronta.BiH bi tada sačuvala i ljudske i materijalne resurse.a vreme je kako se vidi i radilo da se rat zaustavi,pa bi time se stvorila i mogućnost da se BiH razdruži mirnim putem,kao što su to uradile Madedonija i Crna Gora.Tada bi situacija u BiH bila mnogo drukčija od današnje,jer sačuvani proizvodni kapaciteti bi bili osnova,za dobar ekonomski razvoj.Ovako se dogodilo što se dogodilo,mafija zavladala i sve uništili i stvorila prostor da švercuje i valja drogu na prostoru bivše SFRJ i na dalje u Evropu.Narodu ostalo da čami i umire,jer ni sam ne zna kada će mu biti bolje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika