05.12.2010. / 17:18

Autor: Hina

Tri ruska satelita pala u more 1.500 km od Honolulua

Izvori u ruskom svemirskom sektoru ranije su bili javili da je neuspješnom lansiranju tih satelita u orbitu prethodio pokušaj njihova lansiranja pomoću rakete Protona u nedjelju, s kozmodroma Bajkonura u Kazahstanu

Tri ruska navigacijska satelita pala su u nedjelju u Tihi ocean 1.500 km od Honolulua, prijestolnice američke države Havaja, nakon neuspješnog lansiranja u orbitu, pri čemu nije bilo materijalne štete ni žrtava, izvijestila je ruska svemirska agencija, a prenijela je Ria-Novosti.

"Po prvim podatcima, zbog kvara na raketi Protonu i na pogonskom bloku, tri satelita Glonass-M pala su u Tihi ocean, izvan pomorskih ruta, oko 1.500 km sjeverozapadno od Honolulua, upravnog središta američke države Havaja", rekao je izvor za agenciju.

"Nije bilo žrtava ni materijalne štete", dodao je taj izvor.

Tri satelila tipa Glonass-M teška 1,4 tone, trebala su dopuniti navigacijski sustav koji je Rusija sagradila kako bi se natjecala s američkim navigacijskim sustavom GPS-om i budućim europskim sustavom Galileom.

Izvori u ruskom svemirskom sektoru ranije su bili javili da je neuspješnom lansiranju tih satelita u orbitu prethodio pokušaj njihova lansiranja pomoću rakete Protona u nedjelju, s kozmodroma Bajkonura u Kazahstanu.

"Po prvim podatcima, raketa Proton koja je iz Bajkonura poletjela u 13.25 sati (11.25 sati po srednjoeuropskome vremenu) krenula je pogrešnom putanjom", rekao je izvor, a prenio je Interfax.

"Zbog toga pogonski blok nije mogao izbaciti satelite u orbitu i pao je skupa s njima u atmosferu", dodao je taj izvor.

Glonass je konstruirala ruska vojska u 1980-im.

Rusko ministarstvo obrane koje financira projekt, objavilo je u nedjelju da ovaj neuspjeh neće omesti realizaciju sustava Glonassa.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika