06.12.2010. / 07:49

Autor: Hina

WikiLeaks otkriva: Za Hillary Clinton je Saudijska Arabija 'bankomat za teroriste'

Tako povjerljive poruke otkrivaju da nasilje u Afganistanu i Pakistanu dijelomice potiču i bogati, konzervativni donatori iz zemalja Zaljeva, čije vlade malo čine da ih zaustave u tome. Problem je posebno izražen u Saudijskoj Arabiji u koju militanti dolaze zajedno s milijunima hodočasnika

U povjerljivoj bilješci američke državne tajnice Hillary Clinton za američka veleposlanstva u zemljama Perzijskog zaljeva, koju je ovoga vikenda objavila internetska stranica WikiLeaks, Saudijska Arabija i druge zemlje regije opisuju se kao "bankomati za teroriste".

Hillary Clinton u bilješci iz prosinca 2009., ukazuje na neuspjeh zemalja Zaljeva da blokiraju financiranje skupina kao što su Al Kaida, talibani i pakistanska Lashkar-e-Taiba, piše britanski The Guardian.

Saudijska Arabija je najveći svjetski izvor financiranja za militantne skupine, no saudijska vlada je nesklona da zaustavi kolanje tog novca, navela je američka državna tajnica.

"Mora se više učiniti, budući da Saudijska Arabija ostaje ključna baza financijske potpore za Al Kaidu, talibane, Lashkar-e-Taibu i druge terorističke skupine", istakla je Clinton, te pozvala američke diplomate da "udvostruče napore" kako bi zaustavili dotok novca iz zemalja Zaljeva do ekstremista u Pakistanu i Afganistanu.

"Donatori u Saudijskoj Arabiji predstavljaju najznačajniji izvor financiranja za sunitske terorističke skupine diljem svijeta", rekla je Clinton.

Još tri arapske zemlje u bilješci su izdvojene kao izvori financiranja militanata - Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Tako povjerljive poruke otkrivaju da nasilje u Afganistanu i Pakistanu dijelomice potiču i bogati, konzervativni donatori iz zemalja Zaljeva, čije vlade malo čine da ih zaustave u tome. Problem je posebno izražen u Saudijskoj Arabiji u koju militanti dolaze zajedno s milijunima hodočasnika, pa osnivaju lažne tvrtke kako bi prikupljali novac, navodi se u bilješkama koje je objavio WikiLeaks.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika