06.12.2010. / 10:44

Autor: Hina

Rončeviću četiri godine zatvora: 'Nisam očekivao kaznu, nevin sam!' Sud: 'Niste radili u interesu države'

Obrana i USKOK najavili su žalbu na presudu o kojima će odlučivati Vrhovni sud. I dok obrana tvrdi da je presuda trebala biti oslobađajuća tužiteljstvo smatra da je kazna trebala biti još veća

Berislav Rončević sluša presudu u sudnici zagrebačkog suda (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)Berislav Rončević sluša presudu u sudnici zagrebačkog suda (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)Obrazlažući nepravomoćnu presudu bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću, osuđenima na četiri, odnosno dvije godine zatvora u "aferi kamioni", sutkinja Jasna Smiljanić je kazala da nositelji političke vlasti trebaju raditi u interesu države i građana, a ne pogodovati tvrtkama i na taj način nanositi štetu državnom proračunu.

"Porezni obveznici očekuju da dužnosnici rade u interesu građana, a ne da kupuju skuplje kamione umjesto jeftinijih koji također udovoljavaju potrebama Oružanih snaga", ustvrdila je sutkinja koja je na zagrebačkom Županijskom sudu vodila desetomjesečni postupak protiv bivšeg ministra obrane.

Sud je zauzeo stav da su Rončević i Bačić zlouporabili položaj i ovlasti kada su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer".

Pritom su za isti novac mogli nabaviti veći broj kvalitetnijih kamiona, ali su sve napravili kako bi pogodovali Ivecu, navodi se u obrazloženju.

Sud je zaključio da počinjenjem ovog kaznenog djela nije dominiralo koristoljublje već svjesno pogodovanje tvrtki, no kako ona nije inkriminirana optužnicom sud se nije bavio pribavljanjem protupravne koristi.

Rončevićeva kazna osjetno je veća od Bačićeve zbog odgovornosti koju je imao kao čelnik ministarstva obrane. No, Bačić je poslušno izvršavao njegove naloge, iako je znao da tvrtka s kojom sklapaju posao nije najpovoljnija.

"Porezni obveznici ne plaćaju obnašatelje dužnosti da budu poslušni nego da rade u interesu Hrvatske", zaključila je sutkinja.

Obrana i USKOK najavili su žalbu na presudu o kojima će odlučivati Vrhovni sud. I dok obrana tvrdi da je presuda trebala biti oslobađajuća tužiteljstvo smatra da je kazna trebala biti još veća.

"Osuđujuća kazna je očekivana, ali smatram da su kazne ipak preblage. Sud nije u dovoljnoj mjeri vodio računa da se radi o najviše pozicioniranim državnim dužnosnicima i to u ministarstvu obrane od kojega ovisi vojna i obrambena sigurnost države", kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić.

Rončević je, međutim, izlazeći sa suda izjavio da je očekivao oslobađajuću presudu.

"Nisam očekivao kaznu, nisam uopće očekivao kaznu nego oslobađajuću presudu. Žalit ćemo se Vrhovnom sudu. I dalje smatram da nije bilo ni kaznenog djela ni štete", rekao je Rončević.

Upitan da prokomentira sudsku odluku da, uz zatvorsku kaznu, vrati i novac za koji je oštećen proračun Rončević je rekao da će poštivati sve pravomoćne sudske odluke.

Iako je bio na svim sudskim raspravama Bačić se danas nije pojavio na izricanju presude.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
3/7/09

GLAVNISUDAC, 06.12.10. 11:05

nije jadan očekivao kaznu?! Nego kaj je očekovao, vlak? Pa ustvari nije ni dobio kaznu nego nam je opet na košti besplatno, a da je deset godina ni mi se nebi bunili a ovako ni vrit ni mimo. Možda mu ipak malo produže, daj bože.


registracija
30/9/09

davor12345, 06.12.10. 12:59

Ja mislin da će ga na kraju oslobodit! Pa judi, car je gol!


registracija
6/10/09

pfefer, 06.12.10. 13:37

čuj on je nevin da dok mu se ne dokaže suprotno svi su oni nevini a kad su turali u đepove onda su čkomeli


registracija
1/1/70

, 06.12.10. 13:58

Nadam se da će vrhovni sud povećati kaznu na 8godina...inače hvalim ovog suca na izrečeenoj presudi...isto tako hvalim i Kosoricu što se ni na koji način nije miješala u rad suda...a najviše hvalim EU koji nas poučava kako se mora raditi.


registracija
1/1/70

, 06.12.10. 13:59

Brzo privesti : sanadera,kaljmetu,vukelića,šukera,dropulićku,bandića,linica....navedena bagra će imati priliku igrati BELU u Lepoglavi 40godina.
Hvalim suca za ovu presudu...Kosoricu zato što nije ometala suce...EU ponajviše što imaju želju da u nasoj drzavi uspostave kakvu takvu vladavinu prava...


registracija
1/1/70

, 06.12.10. 13:59

Samo da se na ovom slučaju kola ne slome. Čekamo sanadrera,kaljmetu,vukelića,dropulićku,šukera, BANDIĆA linića,vojku obersnela...cestitke sucu,Jaci, i gospodi iz EU.


registracija
20/11/10

imalkogod, 06.12.10. 13:59

Neka se KRIMINALCIMA sudi i neka se ih osuđije. Jedino tako ćemo kao narod imati nekakvu perspektivu. Pohvaljujem suca koji je izrekao presudu,Kosoricu koja nije spriječavala...EU koji zahtijeva pravnu drzavu.


registracija
1/12/10

kibidabi, 06.12.10. 14:00

Koliko god hvalimo suca...isto treba reći da bez Kosorričine dobro volje ovoganebi bilo. Ovo je dobar znak da se kreće pravim smijerom.


registracija
1/12/10

tavan, 06.12.10. 14:00

Pohvale sucu a bogme i Jaci. Ja kao ljevičar joj odajem priznanje s nadom da se neće zaustaviti do pšosljednjeg kriminalca tu mislim na velike ribetine. Kokošari me ne zanimaju.


registracija
1/12/10

tavan, 06.12.10. 14:00

Pohvale sucu a bogme i Jaci. Ja kao ljevičar joj odajem priznanje s nadom da se neće zaustaviti do pšosljednjeg kriminalca tu mislim na velike ribetine. Kokošari me ne zanimaju.


registracija
1/1/70

, 06.12.10. 14:02

Svakako da Jaca ima doprinos u svemu ovome,dal' je to zarad pritiska iz EU... to ne znam...sucu skidam kapu...ovo je dobar primjer za ostale da rade svoj posao.


registracija
1/1/70

, 06.12.10. 14:02

Još jedan ministar HDZ-ovac, poštenjak,katolik sa rukom na srcu i mislima na svoj džep, došao je na kraj puta.Nakon najavljenih smjena, postavlja se pitanje ima li još netko pismen u toj stranci, koji je u stanju sjesti na ministarsko mjesto ili će morati pomoć tražiti u dijaspori. Uglavnom tko god je na funkciji, dokazani je lopov.Branitelju "časti" u HDZ-u,Hebrangu, teško će pasti saznanje o presudi Rončevića, za kojega je tvrdio da je to pošten čovjek, za kojega je spreman staviti ruku u vatru.Još kada bi umjesto ruke, stavio jezik u vatru, bili bi pošteđeni gluposti i laži kojima nas isti zasipa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika