06.12.2010. / 10:57

Autor: Nacional.hr

Spas za hladne dane: 4 namirnice koje će vas 'grijati' tijekom cijele zime

Kelj, poriluk i celer samo su neke vrste povrća koje nikako ne smijete izbjegavati tijekom zimskih mjeseci...

Da bi što lakše preživjeli zimu, odnosno izbjegli prehlade i viruse koji haraju tijekom nadolazećih mjeseci, organizam je potrebno opskrbiti velikim količinama vitamina i minerala, piše portal Dobre vijesti.

Odavno je poznato ih najviše ima u svježem voću i povrću. U nastavku saznajte koje namirnice nikako ne smijete izbjegavati tijekom zimskih mjeseci!

Kelj
Ova namirnica je odličan izvor vitamina B, C, K - sadrži ih čak više od preporučenog dnevnog unosa. Sadrži betakaroten, željezo i bjelančevine i posebno se preporuča osobama s visokim krvnim tlakom i onima koji imaju problema s probavom.

Poriluk
Kao i kelj najčešće se koristi za pripremu juha i variva, međutim valja napomenuti da se hranjive tvari nalaze u listovima. Poriluk je također odličan izvor željeza, vitamina C i folne kiseline. Čisti organizam od štetnih tvari, djeluje kao prirodan antibiotik, snižava krvni tlak i jača imunološki sustav.

Celer
Bogat je izvor kalija, kalcija i vitamina B. Posebno se preporuča osobama koje su sklone debljanju i dijabetičarima. Pozitivan učinak ima i na mokraćni sustav, a svakako bi ga trebale konzumirati žene koje osjećaju jake menstrualne tegobe.

Matovilac
Riječ je o biljci koja se uglavnom koristi za salatu. To je povrće s najmanje kalorija i ima antistresni učinak.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika