06.12.2010. / 11:43

Autor: Deutsche Welle

Medvedev u misiji pomirenja s Poljacima

Posjet ruskog predsjednika Dmitrija Medvedjeva Poljskoj trebao bi pridonijeti normalizaciji odnosa dviju zemalja. Ali, među poljskim konzervativcima su i dalje sumnjičavi prema Rusiji.

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevProšlo je osam godina otkako je Vladimir Putin kao ruski predsjednik posjetio Varšavu. Poljska je tada tek bila postala članicom NATO-a, a uskoro je trebala postati i članicom Europske unije. Taj razvoj je Rusija promatrala s nelagodom. Ali, u međuvremenu je splasnula napetost između dviju zemalja. Za poljskog ministra vanjskih poslova Radoslawa Sikorskog je posjet Dmitrija Medvedjeva dokaz da se Poljska i Rusija nalaze na dobrom putu približavanja i pomirenja. „Ako nas susjed nakon toliko godina posjećuje na razini predsjednika onda je to još jedan miljokaz u procesu normalizacije poljsko-ruskih odnosa. A da predsjednik dolazi nekoliko dana nakon prihvaćanja važne rezolucije Dume, u kojoj je jasno osuđen masakr kod Katyna, pokazuje koliko ozbiljno rusko državno vodstvo misli kada je u pitanju ovaj posjet".

Genocid nad poljskom elitom

Prije desetak dana je ruski parlament službeno osudio ubojstvo više od 20.000 poljskih vojnih časnika i istaknutih civila na početku Drugog svjetskog rata. U rezoluciji se po prvi put nedvosmisleno naglašava da je za taj zločin odgovoran Staljin. Nakon rata su Sovjeti desetljećima tvrdili da su taj masakr nad poljskom elitom počinili njemački nacionalsocijalisti. Na kraju rezolucije se kaže: "Mi pružamo ruku pomirenja poljskom narodu". Ali, poljskoj oporbi to nije dovoljno. Nacionalno-konzervativni političar Marek Kuchcinski kaže: „Za Poljake je to premalo, očekivali smo puno više - objašnjenje, priznanje da se kod toga zločina radilo o genocidu, i osim toga obeštećenje za preživjele iz obitelji žrtava koje su ubijene kod Katyna i na drugim mjestima u Rusiji."

Konzervativci oko predsjednika stranke Jaroslawa Kaczynskog i dalje ne vjeruju Rusima, Među ostalim i zato što se istraga pada zrakoplova kod Smolenska odvija sporo. U toj nesreći je 10. travnja poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 poljskih visokih dužnosnika. Uzrok nesreće i dalje nije poznat. U nastojanju da tragičnu smrt svoga brata blizanca mistificira, Kaczynski širi apsurdne teorije zavjere po kojoj je vlada premijera Tuska sukrivac za tu katastrofu: „Prije tog putovanja moj brat je bio izvrgnut odvratnim, moralno neprihvatljivim napadima. Za nas su te dvije stvari povezane".

Nema čarobnog štapića za rješavanje problema

Poljaci se nadaju da će ruski predsjednik Medvedjev donijeti važne dokumente i o Katynu i o nesreći kod Smolenska. Predsjednik Bronislaw Komorowski ipak upozorava da ne treba imati prevelika očekivanja: „Nećemo sve probleme moći riješiti čarobnim štapićem. Nije potrebna samo politika pomirenja nego i politika koja postavlja uvjete koji će pomirenje i suradnju učiniti vjerodostojnima."

Kod brojnih spornih tema, kao što su nekoć planirani raketni štit u Poljskoj ili plinovod između Rusije i Njemačke kroz Baltičko more koji Poljska kritizira, proteklih mjeseci je smanjena napetost. Jer, Poljaci i Rusi ponovo razgovaraju i uklanjaju predrasude. Samo Jaroslaw Kaczynski i dalje održava sliku zločestog imperijalističkog susjeda. A i takva politika u Poljskoj još uvijek nalazi dovoljno pristaša.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika