06.12.2010. / 11:46

Autor: Deutsche Welle

Karlova nagrada šefu Europske središnje banke zbog očuvanja stabilnog eura

Prestižnu Karlovu nagradu grada Aachena dobit će sljedeće godine šef Europske središnje banke Jean-Claude Trichet za svoje zasluge oko očuvanja stabilnosti eura i europskog financijskog tržišta.

Jean-Claude TrichetJean-Claude TrichetU objašnjenju direktorija koji dodjeljuje počasnu Karlovu nagradu grada Aachena i koja će slijedeće godine biti uručena šefu Europske središnje banke Jean-Claudeu Trichetu stoji da će „ona uputiti signal europskoj valutnoj uniji da osigura postojanje stabilnog eura“. Trichet koji svoju funkciju šefa Europske središnje banke obavlja još od 2003. godine slovi kao jedan od najvažnijih i najjačih „zaštitnika eura“ i koji je u financijskoj krizi europskog tržišta odigrao jednu od najvećih, vodećih uloga. Kako kažu mnogi stručnjaci, a s time su se očito složili i članovi direktorija u Aachenu, „bez Tricheta i Europske središnje banke bi financijska kriza kao i ona u pojedinim državama protekla ili završila znatno dramatičnije“.

„Rješenje nije u povratku na nacionalne valute"

Istodobno, kako je izjavio jedan od glasnogovornika spomenutog direktorija „dodjelom Karlove nagrade Jean-Claudeu Trichetu, želimo dati podršku europskoj politici i ohrabriti je u pogledu poduzimanja novih koraka u ostvarivanju (političke) unije koja bi djelotvorno upravljala gospodarskom i financijsko politikom. Povratak na razne nacionalne valute nije ispravno rješenje".

Inače, kada se govori u euru, on sam je već jednom u prošlosti (2002. godine ) dobio ovu renomiranu nagradu. Nju je tada primio ondašnji šef Europske središnje banke Wim Duisenberg a u objašnjenju je stajalo da je „euro, odnosno, europska valuta, zaslužila Karlovu nagradu zbog epohalnog doprinosa zajedničkom životu naroda u Europi".

Nagrada duge tradicije

Karlova nagrada grada Aachena (dodjeljuje se još od 1950. godine) pripada među najrenomiranije političke nagrade u Europi. Nju dobivaju one osobe ili institucije koje su se istaknule u zalaganju ili radu na području europskog ujedinjavanja, odnosno, njegova očuvanja i učvršćenja.

Nagrada dotirana s 5.000 eura ove je godine bila uručena poljskom premijeru Donaldu Tusku. Prijašnjih godina ovo je priznanje dobila i njemačka kancelarka Angela Merkel, papa Ivan Pavao Drugi, bivši američki predsjednik Bill Clinton, nekadašnji britanski premijer Tony Blair, kao i nekadašnji češki predsjednik Vaclav Havel i njemački kancelar Konrad Adenauer.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Euro je stabilan - ali mu nedostaje nadzor

Euro je stabilan - ali mu nedostaje nadzor

U Berlinu su se uoči sastanka na vrhu najznačajnijih gospodarskih zemalja G-20 početkom studenog u Cannesu, sastali čelnici Međunarodnog monetarnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika