06.12.2010. / 13:22

Autor: Hina

Milanović o ponudi MOL-a: 'Vlada spava i ne radi ništa, a neki ministri se ponašaju kao Mađari'

Cijelu situaciju predsjednik SDP-a smatra delikatnom i zbog toga što se događa uoči madžarskog preuzimanja predsjedanja EU početkom iduće godine, kada bi Hrvatska, uz madžarsku pomoć, trebala konačno završiti pregovore o pristupanju EU

Zoran MilanovićZoran MilanovićPredsjednik SDP-a Zoran Milanović prozvao je danas Vladu da ništa nije učinila u povodu prošlotjedne najave MOL-a da je spreman od malih dioničara otkupiti dionice kako bi postao većinski vlasnik Ine, ocijenivši kako to pokazuju Vladinu dezorijentiranost, neznanje i zbunjenost, o čemu, kaže, svjedoče različite izjave ministra gospodarstva i ministra finacija te šutnja predsjednice vlade.

Ponašanje MOL-a, koji je prošloga četvrtka objavio svoje nemjeru da za jednu dionicu Ine plati 2.800 kuna, što je daleko iznad njezine trenutne cijene na burzi, Milanović ocjenuje nepartnerskim i kao ponašanje nekoga tko smatra da u ovom trenutku ima jaču poziciju.

"Hrvatska Vlada i MOL su partneri i logično je da se partneri konzultiraju te da se o važnim odlukama koje utječu na strukturu kompanije i vlasničke odnose dogovaraju jer se u protivnom ne radi o partnerstvu neko o klasičnom suparničkom odnosu", kaže Milanović.

Dodaje, međutim, kako Vlada "spava i ne radi ništa, jedan ministar kaže da je to zakonsko ili ugovorno pravo MOL-a kao da nije ministar hrvatske Vlade nego član udruge poslodavaca, i to madžarske ili njemačke, dok drugi ministar izjavljuje kako je to udarac ispod pojasa".

Cijelu situaciju predsjednik SDP-a smatra delikatnom i zbog toga što se događa uoči madžarskog preuzimanja predsjedanja EU početkom iduće godine, kada bi Hrvatska, uz madžarsku pomoć, trebala konačno završiti pregovore o pristupanju EU.

"Nadam se da ove dvije stvari nisu organski povezane i da jedna nije uvjetovana drugom. Želim vjerovati da je kod MOL-a samo posrijedi poslovni interes ali bi kod Hrvatske trebao biti posrijedi nacionalni interes i želja da se zadrži kontrola nad jednom od najvećih i strateškim hrvatskih kompanija", ističe Milanović.

Dodaje ipak da odnose Vlade i MOL-a ne želi dovoditi u kontekst odnosa Hrvatske i Madžarske koje kao bivši diplomat i predsjednik SDP-a, ocjenjuje dosta visokom ocjenom.

Milanović je stoga pozvao Vladu da napravi ono što može, a ako, rekao je, to nije u stanju jer je bez novca zbog stalnog zaduživanja radi pokrivanja tekuće potrošnje, neka to prepusti drugima, a to su mirovinski fondovi iz drugog stupa, koji prema Milanovićevim saznanjima, danima šalju signale prema Vladi koja ne reagira.

"Možda su mirovinski fondovi iz drugog stupa u stanju prikupiti sredstva i ponuditi malim dioničarima odgovarajući iznos, ali za sve to je potrebna aktivna politika vlade i njezina odlučnost", zaključio je Milanović.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 06.12.10. 13:33

opet se glupira ovaj kukurikač beno tko ima para taj i kupuje a nema tu dogovora i država bi trebala prodati svoje dionice mađarima jer tako ina proizvodi gubitke


registracija
8/7/09

bankar, 06.12.10. 15:42

a zajedno u dogovoru predajte HRT u propast da bi strani mediji odupili mozgove ionako otupljenog naroda


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika