06.12.2010. / 17:36

Autor: Deutsche Welle

Senzacionalizam na njemačkoj TV: Okladio se pred milijunima gledatelja pa stradao

Nakon teške nesreće za vrijeme prijenosa emisije "Wetten, dass...?" u Njemačkoj se razvila rasprava o navodnoj želji za senzacijama i bezobzirnom lovu na gledatelje i na javnoj televiziji.

Samuel Koch preskače automobil (Reuters)Samuel Koch preskače automobil (Reuters)23-godišnji student Samuel Koch kladio se da će s oprugama na nogama pet puta uspjeti preskočiti automobil koji vozi prema njemu. I nije uspio. On je nes(p)retno pao i teško se ozlijedio. Sve to se odvijalo pred očima milijuna gledatelja koji ovaj najuspješniji europski televizijski show redovito prate na svojim TV-ekranima.

Riskantne akcije za povećanje gledanosti?

Odmah nakon nesreće voditelj Thomas Gottschalk je prekinuo emitiranje emisije "Wetten, dass...?" ("Kladim se da...?") koja uvijek ide uživo. To se dogodilo prvi put u skoro 30-godišnjoj povijesti ovog izuzetno popularnog njemačkog showa, mješavine gostovanja svjetskih i domaćih zvijezda i oklada hoće li sudionici uspjeti provesti svoje često vratolomne akcije ili potvrditi svoje neobične sposobnosti.

Direktor programa televizijske postaje ZDF Thomas Bellut odmah je opovrgnuo optužbe da se dopuštaju sve riskantnije akcije kako bi se povećala gledanost emisije. "Redakcija oklade nije ocijenila kao posebno riskantne. Definitivno tvrdim da nije bilo nikakvih želja za povećanjem riskantnosti od strane vodstva ZDF-a", izjavio je Bellut. I šef Njemačkog saveza kaskadera René Lay je izjavio kako se mora riskirati ukoliko se nešto želi pokazati i dodao da bi u protivnom trebalo zabraniti i skijaške skokove, Formulu 1 ili skokove u vodu.

No, u javnosti je nakon ove nesreće pokrenuta rasprava o želji za senzacijama na njemačkoj javnoj televiziji. Jer, i ona je na neki način ovisna o gledanosti svojih emisija i to iako se ne financira iz reklama. Christoph Neuberger sa Sveučilišta Münster objašnjava da i javno-pravna televizija mora privući publiku jer će se u protivnom postaviti pitanje opravdanosti plaćanja televizijske pristojbe. On je također podsjetio da je "Wetten, dass...?" poznat kao zabavna emisija na visokoj razini i naglasio kako ovaj najnoviji slučaj ne treba odmah shvatiti kao pojavljivanje nekog novog trenda.

Samuel Koch nije uspio preskočiti automobil (Reuters)Samuel Koch nije uspio preskočiti automobil (Reuters)

Stopostotna sigurnost nije moguća

U međuvremenu je ZDF najavio da će se novo izdanje emisije "Wetten, dass...?" prikazati u veljači, kao što je bilo i planirano. No, kako je priopćio Thomas Bellut, nesreća će se istražiti i u slučaju potrebe bit će pojačane sigurnosne mjere. "Jednostavno moramo kandidatima zajamčiti još viši sigurnosni standard. To je izvedivo, ali moram upozoriti da apsolutne i stopostotne sigurnosti nikada neće biti. Nje nema ni na sportskim natjecanjima i svega onoga što se i inače događa po medijima, dakle snimanja igranih filmova", zaključio je Bellut.

A u međuvremenu je objavljeno da je "Wetten, dass...?" zaista ostvario odličnu gledanost: do prekida emisije pred malim ekranima pratilo ju je 8,13 milijuna ljudi, odnosno da je imala tržišnio udio od 25,6 posto. I na Twitteru je "Wetten, dass...?" u rekordnom vremenu postao jedna od najjvažnijih tema dana.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika