06.12.2010. / 17:47

Autor: Hina

Tri ruska satelita pala u more zbog greške u programiranju

Greška u programiranju uzrok je gubitka triju ruskih satelita koji su u nedjelju pali u Tihi ocean 1500 km od Havaja, nakon neuspješna lansiranja u orbitu, objavio je u ponedjeljak izvor u ruskoj svemirskoj industriji.

Rusima su zbog pogreške propala tri satelitaRusima su zbog pogreške propala tri satelitaGreška u programiranju uzrok je gubitka triju ruskih satelita koji su u nedjelju pali u Tihi ocean 1500 km od Havaja, nakon neuspješna lansiranja u orbitu, objavio je u ponedjeljak izvor u ruskoj svemirskoj industriji.

"Neki stručnjaci drže da je programska pogreška na računalu rakete Protona uzrokovala nepravilnost u radu raketnog motora koji su je skrenuli s putanje", dodaje taj izvor, a prenijela je agencija RIA Novosti.

Raketa s trima satelitima što su trebali dopuniti ruski satelitski navigacijski sustav Glonass nije mogla uredno ući u orbitu nakon polijetanja s ruskog kozmodroma Bajkonura u Kazahstanu, izvijestila je ruska svemirska grupacija RKK Energija.

"Zbog neispravnosti rakete Protona tri Glonassova satelita poslana su u krivu putanju i pala su u Tihi ocean 1500 km od Honolulua", prijestolnice američke države Havaja, potvrdio je RKK Energija u priopćenju.

Tri satelita tipa Glonass-M, teška 1,4 tone, trebala su dopuniti sustav koji je Rusija osmislila kako bi se natjecala s američkim navigacijskim sustavom GPS-om i budućim europskim sustavom Galileom.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je ruskom glavnom državnom odvjetniku Juriju Čajki da pokrene istragu kako bi se utvrdili uzroci nesreće i imenovale odgovorne osobe, po priopćenju Kremlja.

Medvedev je usto naredio reviziju troškova za satelitski navigacijski sustav Glonass koji je u 1980-im konstruirao sovjetski vojno-industrijski kompleks.

Ruski ministar obrane rekao je da nesreća neće omesti rad sadašnjeg sustava.

Ovaj neuspjeh je ozbiljan gubitak za Rusiju. Premijer Vladimir Putin postavio je usavršavanje Glonassa kao stratešku zadaću koja će osigurati tehnološku neovisnost njegove zemlje. Putin je u travnju najavio da će Rusija 2010. lansirati još sedam satelita Glonass koji će omogućiti da se "planet pokrije u cijelosti", povećanjem broja operativnih aparata na 27 ili 28. Premijer je tada rekao da će Rusija za ta lansiranja u 2011. potrošiti 1,7 milijarda rubalja (40 milijuna eura), nakon dvije milijarde rubalja u 2010. i 2,5 milijarda u 2009.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika