06.12.2010. / 18:26

Autor: Hina

Finance: Rasprodaja državne imovine za spas slovenskog proračuna?

Vrijednost državnog portfelja u stotinjak tvrtaka procjenjuje se na oko pet milijarda eura ili gotovo polovica ukupna državnog duga koji se znatno povećao u zadnje dvije godine

Borut PahorBorut PahorSlovenija će iduće godine, zbog javnog duga koji je narastao u zadnje vrijeme, desetinu poreznih prihoda morati dati za kamate na zajmove, tako da bi taj dug mogla smanjiti i prodajom dijela državne imovine, piše u ponedjeljak ljubljanski poslovni dnevnik "Finance".

Vrijednost državnog portfelja u stotinjak tvrtaka procjenjuje se na oko pet milijarda eura ili gotovo polovica ukupna državnog duga koji se znatno povećao u zadnje dvije godine. Polovica vrijednosti državnog portfelja odnosi se na ulaganja u energetiku, a slijedi državna imovina u farmaceutskoj industriji, telekomunikacijama i bankama koje, po većini ocjena, trebaju ostati u većinskom državnom vlasništvu.

Zadnja procjena koliko bi država dobila prodajom svojih uloga rađena je još 2007., prije nego je izbila gospodarska i financijska kriza. Na nov krug privatizacije vladu premijera Boruta Pahora nagovaraju i međunarodni krugovi te OECD, članicom kojega je postala ove godine, jer traže da upravljanje državnim udjelima u gospodarstvu bude transparentnije.

Vezane vijesti

Linić: Vlada je bila u pravu

Linić: Vlada je bila u pravu

Podaci o punjenju državnog proračuna koji pokazuju pozitivne rezultate u odnosu na prošlu godinu izvukli su osmijeh na lice ministra financija Slavka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika