Objavljeno u Nacionalu br. 786, 2010-12-07

Autor: Berislav Jelinić

EPILOG OD MILIJUN EURA

Priznanje namještanja - pljuska Markoviću i HNS-u

TROJKA IZ AFERE 'OFFSIDE' potpisala je nagodbu s Uskokom i priznala da je sudjelovala u namještanju nogometnih utakmica u Hrvatskoj i inozemstvu

TRIJUMF USKOKA u aferi 'Offside' dosad
je najozbiljniji udarac
vjerodostojnosti Vlatka
Markovića i Zorislava Srebrića, koji su tvrdnje o namještanju
utakmica pokušavali
relativiziratiTRIJUMF USKOKA u aferi 'Offside' dosad je najozbiljniji udarac vjerodostojnosti Vlatka Markovića i Zorislava Srebrića, koji su tvrdnje o namještanju utakmica pokušavali relativiziratiHrvatska javnost uskoro će se suočiti s definitivnom spoznajom da je kriminal premrežio gotovo sve pore hrvatskog nogometa, dok je hrvatska država odnedavna već bogatija za nešto manje od milijun eura. Tolika je otprilike vrijednost novca, dvaju apartmana u Poreču i jednog stana u Zagrebu, koje su Vinko Šaka, Admir Suljić i Dino Lalić, protagonisti afere "Offside" pristali vratiti hrvatskoj državi. Njih su trojica potpisali nagodbu s predstavnicima Uskoka i priznali da su sudjelovali u namještanju nogometnih utakmica u Hrvatskoj i u inozemstvu. Predstavnici Uskoka u Poreču oduzeli su im dvoetažni apartman od 180 četvornih metara i još jedan od 80 četvornih metara. Oduzeli su im i stan od 60 četvornih metara u Zagrebu, kao i nešto novca u gotovini.


ONI SU ZAPRAVO PRIZNALI da su bili dio međunarodne kladioničarske mafije, koja je podmićivala nogometaše radi namještanja utakmica, a posredno su time priznali i da su varali međunarodne kladionice. Priznali su da su sve to činili uz pomoć nepoznatih Kineza, među njima i stanovitog Dena, te uz pomoć tvrtke Sanvo u Londonu. Uza sve to, sva trojica dogovorili su se s predstavnicima Uskoka da će odslužiti jednogodišnju kaznu zatvora. Nagodili su se i neki od osumnjičenih nogometaša. Priznali su krivnju i mogu očekivati manje zatvorske kazne. Prve informacije o postignutim nagodbama objavio je prošloga tjedna Vjesnik, u čijem je tekstu točno pretpostavljeno da su se igrači teže odlučivali na nagodbe jer se kao primatelji mita mogu suočiti s kaznom od jedne do osam godina zatvora. Moguće je da su neki od njih računali da će primanje mita biti teško dokazivo, ali se to promijenilo nakon priznanja Šake, Suljića i Lalića.

NJIHOV DOGOVOR S USKOKOM uskoro će doći pred sud, kad se bude podizala optužnica Uskoka u aferi "Offside". Očekuje se da će sud takvu nagodbu prihvatiti, iako to i ne mora učiniti. Ako se to dogodi, moglo bi se govoriti o trijumfu Uskoka, koji treba zahvaliti novom Zakonu o kaznenom postupku, koji je dao puno šire ovlasti tužiteljima, a posljedično i manevarski prostor za nagodbe koje mogu znatno rasteretiti suce i ubrzati sudske postupke. Istraga Uskoka u ovom je slučaju trajala samo šest mjeseci, a na meti su se našle 22 osobe. Stručnjaci tvrde da bi se ta istraga vodila trostruko dulje da se postupalo prema odredbama starog Zakona o kaznenom postupku, te da bi slučaj teško bio tako uspješno završen. Ovakav epilog afere "Offside" tako će i formalno postati najneugodnija pljuska aktualnom predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Vlatku Markoviću i njegovim sljedbenicima unutar HNS-a, koji su mjesecima pokušavali umanjiti i relativizirati otkrića UEFAe, koja su dovela do otkrića o namještanju nogometnih utakmica u Hrvatskoj. Aferu "Offside" zapravo su inicirali istražitelji UEFA-e još u siječnju ove godine, nedugo nakon što se otkrilo da UEFA sumnja da bi u namještanje nogometnih rezultata mogli biti uključeni poznati trener Miroslav Blažević, izvršni dopredsjednik nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić i glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić. Nekoliko dana nakon toga policija je počela prisluškivati protagoniste afere "Offside". Oni su bili hrvatski krak velike kladioničarske afere koja je otvorena potkraj prošle godine u Njemačkoj, a u njoj se istražuje otprilike 200 utakmica koje su se igrale u devet zemalja. Njemačka policija je u sklopu te afere uhitila 15 ljudi, a dvojica su uhićeni i u Švicarskoj. U nekoliko racija, što ih je policija provela u Austriji i Britaniji, zaplijenjeno je gotovine i raznih drugih stvari u vrijednosti od milijun eura. Odmah na početku pod sumnjom se našlo najmanje 200 ljudi, uključujući i 32 igrača. Pod sumnjom su još otad i neki mečevi odigrani u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

NA PRVOJ TISKOVNOJ KONFERENCIJI u Bochumu, koja je bila izravno televizijski prenošena, dužnosnici UEFA-e otkrili su da su skupine pripadnika organiziranog kriminala utjecale na igrače, suce, trenere i ostale dužnosnike zadužene za odigravanje utakmica, kako bi zaradile milijune eura na kladionicama. Od samog početka UEFA je bila sigurna da neki važni tragovi u toj istrazi vode prema Hrvatskoj. Pod sumnjom su bile i neke utakmice koje je nogometni klub Dinamo iz Zagreba odigrao u međunarodnim natjecanjima. Od svjedoka suradnika unutar kladioničarske mafije UEFA je dobila informacije o tome koje su utakmice u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi vjerojatno bile namještene. Među utakmicama za koje se sumnja da su bile namještene jest i ona između Osijeka i Međimurja, u kojoj je Osijek pobijedio s 3:1, a odigrana je 22. kolovoza 2009. Druga utakmica, za koju se sumnja da joj je rezultat namješten, jest IGRAČI POD SUMNJOM
Nogometaši Ivan
Banović i Jasmin Agić, osumnjičeni za sudjelovanje u namještanju utakmica, nakon više od mjesec dana u zatvoru u Remetincu, sredinom srpnja pušteni su na sloboduIGRAČI POD SUMNJOM Nogometaši Ivan Banović i Jasmin Agić, osumnjičeni za sudjelovanje u namještanju utakmica, nakon više od mjesec dana u zatvoru u Remetincu, sredinom srpnja pušteni su na sloboduona između Hajduka i Croatije iz Sesveta. Hajduk je pobijedio sa 6:0, a odigrana je 21. studenoga 2009. Nedugo potom počeli su biti prisluškivani i neki nogometaši tih klubova, a naknadna uhićenja Vinka Šake, Admira Suljića i Dine Lalića potvrdila su sumnje da su neki od tih klubova umiješani u namještanje rezultata. Među klubovima koji su sudjelovali u mogućim namještanjima tih rezultata jesu i Međimurje i Croatia Sesvete, klubovi protagonisti afere "Offside". Mjerodavne institucije najprije su počele prisluškivati Vinka Šaku, a tek se potom krug prisluškivanih osoba počeo širiti, pa su pod paskom istražitelja Uskoka i policije bili i mnogi igrači Croatije iz Sesveta, Međimurja, Varteksa i Zadra. Gotovo usporedo s prvim uhićenjima u akciji "Offside" UEFA je mjerodavnim institucijama i Sportskim novostima dostavila i informacije na temelju kojih se moglo zaključivati da postoje indicije i da je namještena utakmica finala hrvatskoga kupa u proljeće 2009., u kojoj je Dinamo pobijedio splitski Hajduk. Dinamo je u toj utakmici pobijedio s 3:0, a sudac Bruno Marić u prvom je poluvremenu isključio dva igrača Hajduka i svirao kazneni udarac za Dinamo. Dokumenti koje je njemačka policija dostavila Sportskim novostima otkrili su da se na razini indicija sumnja da je Zoran Mamić, sportski direktor Dinama, sudjelovao u namještanju te utakmice.

TE SUMNJE TEŠKO JE, možda i nemoguće dokazati, iako postoje svjedoci suradnici njemačke policije koji su ispričali da su osobno sudjelovali u namještanju nekih utakmica Dinama. Situaciju je bitno otežavalo i to što u vrhu Hrvatskog nogometnog saveza nema ni trunke savjesti ni volje da se obračuna s nezakonitostima u hrvatskom nogometu. U vrijeme kad su te afere bile na vrhuncu, za Zorislava Srebrića tvrdilo se da je pomagao zataškati skandal koji je prijetio ako bi bili objavljeni dokumenti njemačke policije, a Vlatko Marković samoinicijativno je posjetio Uskok nakon uhićenja u aferi "Offside", kako bi doznao koliko se daleko istražuju nezakonitosti i kako bi poslije mogao manipulirati činjenicama u tom slučaju. Takvo je njihovo ponašanje i dovelo do toga da inozemni izvori sva otkrića najprije dostave novinama, potom mjerodavnim policijskim i pravosudnim tjelima, a tek potom o svemu informiraju Hrvatski nogometni savez.

OPSTRUKCIJE SU DOSEGNULE VRHUNAC nakon što je UEFA poslala u Zagreb Robina Bokšića da razgovara s protagonistima mogućeg namještanja utakmice finala hrvatskog nogometnog ROBIN BOKŠIĆ dao je inicijalne informacije o namještanju, a HNS i dio sportskih novinara sustavno su ga javno
diskreditiraliROBIN BOKŠIĆ dao je inicijalne informacije o namještanju, a HNS i dio sportskih novinara sustavno su ga javno diskreditiralikupa između Dinama i Hajduka. Kad je otkriven Bokšićev identitet, o njemu se počelo izrazito negativno pisati, jer se mislilo da će se tako diskreditirati i relativizirati neugodna otkrića. Bokšić je svjedok suradnik njemačke policije, koji je i sam godinama sudjelovao u namještanju nogometnih utakmica. Među ostalim, od njega su najvjerojatnije potekle i početne informacije o namještenim utakmicama u aferi "Offside". Kao ni za druge svjedoke suradnike, ni za Bokšića se možda ne može tvrditi da je oličenje primjerenog ponašanja, ali njegove su informacije na kraju dovele do te nagodbe. Bez obzira na to što se nakon pritiska medija UEFA od njega i od nekih svojih istražitelja ogradila, nagodba u ovom slučaju pokazuje da su sumnje u postojanje međunarodne kladioničarske mafije itekako osnovane. Ta je mafija premrežila dobar dio hrvatskog nogometa, a to će uskoro dobiti i pravomoćnu sudsku potvrdu. Hrvatska bi se u tom slučaju pokazala kao jedna od onih zemalja koje su se najbrže obračunale s dijelom tog miljea, a to bi na kraju moralo pomoći i definitivnom čišćenju hrvatskoga nogometa od dužnosnika koji su takve ozbiljne optužbe sve donedavna pokušavali relativizirati.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

registracija
30/10/09

euspiegel, 09.12.10. 09:36

kad bi država, pravosuđe ili porezni obveznici odlučivali i birali, a ne 49 odabranih (s putrom na glavi) možda bi se nešto i promijenilo u toj močvari, ali na kraju krajeva zašto bi HNS odudarao od smrada afera u FIFA-i (fondovi Seppa Blattera i rad "neprofitne organizacije", "podmazivanje" glasačkih ašinerija....)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika