Objavljeno u Nacionalu br. 786, 2010-12-07

Autor: Marko Biočina

Predsjedništvo HDZ-a ZA smjenu Ivana Šukera, no on ne želi podnijeti ostavku

Tek nakon posljednjeg gafa u vrhu HDZ-a je donesena odluka kako Šukera treba zamijeniti novom osobom. Upravo zato u domaćim medijima su se proteklih dana pojavljivale oštre kritike Šukera, čak i nekih detalja vezanih za njegov privatni život

PREMIJERKA JADRANKA KOSOR
navodno već dulje
vrijeme namjerava
smijeniti Šukera, ali
zato dosad nije imala
podršku ostalih članova vrha HDZ-aPREMIJERKA JADRANKA KOSOR navodno već dulje vrijeme namjerava smijeniti Šukera, ali zato dosad nije imala podršku ostalih članova vrha HDZ-aGolemi propust ministra financija Ivana Šukera koji je premijerku Jadranku Kosor propustio obavijestiti o namjeri mađarske naftne kompanije MOL da preuzme većinsko vlasništvo u Ini na kraju bi ga mogla koštati posla. Naime, kako doznaje Nacional, tim činom Šuker je izazvao bijes većine članova užeg vrha HDZ-a koji smatraju da je na taj način izazvao golemu štetu Vladi, ali i ugrozio hrvatske nacionalne interese. Zbog toga je Jadranka Kosor faktički dobila podršku ostalih članova predsjedništva HDZ-a da smijeni Šukera u sklopu nadolazeće rekonstrukcije Vlade. Takvu suglasnost premijerka je prethodno mjesecima bezuspješno pokušavala dobiti, smatrajući kako je Šuker iznimno nepopularan u javnosti, te kako bi njegovom smjenom potpora Vladi u javnosti porasla.

Ipak, tek nakon posljednjeg gafa u vrhu HDZ-a je donesena odluka kako Šukera treba zamijeniti novom osobom. Upravo zato u domaćim medijima su se proteklih dana pojavljivale oštre kritike Šukera, čak i nekih detalja vezanih za njegov privatni život, pa se tako tvrdilo da je u službenom životopisu krivotvorio datum kad je diplomirao. Ipak, kako tvrde Nacionalovi izvori iz Vlade ministar financija zasad nema namjeru odstupiti, a za kompromitirajuće napise u novinama krivi stranačke kolege, jer je uvjeren da su jedino oni to mogli dojaviti medijima. Također, Šuker zasad ne želi prihvattiti ni mogućnost da s pozicije ministra prijeđe na čelnu poziciju velikog državnog financijskog holdinga koji država navodno planira osnovati spajanjem Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja. Ipak, ne dođe li opet do neke promjene Šuker bi uskoro trebao biti smijenjen, a uz njega Vladu bi trebali napustiti ministar kulture Božo Biškupić i ministar obrane Branko Vukelić. Uz njih trojicu u prošlosti se kao o glavni kandidat za smjenu spominjao ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, no zasad je njegova sudbina neizvjesna.

Naime, dio članova užeg vrha HDZ-a smatra kako bi za imidž stranke i Vlade bilo bolje da se Kalmeta, u čijem se resoru dogodilo niz afera, povuče s dužnosti. Ipak, budući da je Kalmeta iznimno politički jak u Zadru, gdje redovito predvodi pobjedničku listu HDZ-a, oko njegove smjene nema konsenzusa u vrhu HDZ-a. Bez takvog konsenzusa teško je vjerovati da će premijerka imati dovoljno snage smijeniti Kalmetu. Ipak, dodatne nedoumice posljednjih tjedana izaziva i ponašanje samog ministra koji se znatno distancirao od kolega u stranci i Vladi, te se odbija izjasniti o aktualnoj situaciji u stranci i svojim namjerama, pa je njegov stav o mogućem napuštanju Vlade zasad nepoznat.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.12.10. 00:43

Hrvatske političke svinje,kod nas je sada kolinje.Mnoge svinjue neće dočekati Novu Godinu.Završiti će u pušnicama ili na ražnju.Šta vi čekate?Pušnicu ili ražanj?


registracija
27/7/09

columbo, 07.12.10. 02:57

Kako ocekivati od ministara, recimo Sukera, Kaleme, Jandrokovica, Vukelica i ostalih darkamilinovica da sami imaju toliko savjesti i podnesu ostavku!? To je ipak moralni cin, a tako sto vec dugo ne stanuje na Markovu trgu.
P.S.
Jedna anegdota. Na jugu Hrvatske prije kojih petnaest godina bijase zupan, istaknuti hadezeovac dr Jure Buric, no covjek se "zapleo" i vrh stranke trazase njegovu neopozivu ostavku. Tada ce Jure, onako pohlepan kakvog ga je Bog stvorio izjaviti: "Sve vam dajem, ostavku niposto!" Ostalo je povjest, naravno.
Bojim se i nasljedstvo ovih koji jos uvjek svoj HDZ nazivaju strankom.


registracija
25/12/09

trta333, 07.12.10. 08:09

Počelo je počelo.Ih,kakva će sada nastati tabačina u HDZ-u.Jedni moraju da odu,a time opasnost od suda i zatvora,drugi brže bolje da se uvuku u guzicu i ugrabe što se još može ugrabiti pre izbora.Ko će tu regulisati saobraćaj.Jaca se ne snalazi u gužvi,jer ona voli da solira i nije za žestoke stvari.Koliko će sada novih kreacija broševa dobiti od ovih buljouvlakača.Sve to jednom dobrom metlom treba izmesti,da ponovno ne doživljavamo traume od novih dvorskih spletki i iživljavanja.Narodu je dosta više igara i nesposobnjakovića.


registracija
30/6/10

petrus7, 07.12.10. 08:15

trta333 daj piši hrvatski, nemoj srpski na hrvatskim stranicama.


registracija
29/11/09

Ivis, 07.12.10. 11:49

Svi znamo da je PRASAC nesposoban, ali ga podrzavam jer Jaci i kompanij pokazuje muda.


registracija
30/6/10

petrus7, 07.12.10. 12:26

Sad će uhititi Šunkija 100%, pa će bez problema bit smenjen i potjeran. Tako to radi bjeloglava kravetina. Možda i ima neke dojave da je on slijedeći pa na vrijeme ga tjera a on ne misli ići jer je isplanirao sve ostale odati i razjebati. Sve u svemu bit će zanimljivo.


registracija
8/7/09

bankar, 07.12.10. 16:49

sad čekajte da se drugi nakrade


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika